Türkiye’yi rahatlatan anlaşma imzalandı

Türkiye’nin İstanbul’un da dahil olduğu batı bölgelerini yakından etkileyecek doğalgaz anlaşması imzalandı.

Türkiye’yi rahatlatan anlaşma imzalandı
Türkiye’yi rahatlatan anlaşma imzalandı
GİRİŞ 01.11.2014 11:06 GÜNCELLEME 01.11.2014 11:12
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği, Brüksel’de 24 saat devam eden çetin görüşmelerin sonunda Rusya’dan Ukrayna’ya giden gaz vanasının açılması için anlaştılar.

Böylece kış aylarına girilirken Türkiye’nin Ukrayna üzerinden gelen Rus gazını taşıyan Batı Hattı’ndaki sıkıntılar da aşılmış oldu. Kış aylarında yaşanması olası krizden de kurtulundu.

24 SAAT SÜRDÜ

Rusya adına Enerji Bakanı Aleksander Novak, Ukrayna adına enerji Bakanı Yuriy Prodan ve Avrupa Birliğini temsilen görüşmelere katılan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Oettiner, dün gece yarısı basının karşısına çıkarak doğalgaz krizinin 2015 Mart ayına kadar çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.

Varılan anlaşmaya göre Ukrayna, AB’nin garantörlüğünde Rusya’ya olan 5.3 milyar dolarlık doğalgaz borcunun 3.1 milyar dolarlık bölümünü yıl sonuna kadar ödemeyi kabul ediyor. Bu 3.1 milyar dolarlık borcun da 1.5 milyar doları hemen geri kalan 1.6 milyar doları ise yıl sonunda ödenecek. Borcun geride kalan 2.2 milyar dolarlık bölümü ise Stockholm’de devam eden tahkim mahkemesi kararı sonrasına bırakıldı.

FİYAT DEĞİŞMEDİ

Kasım ayından Mart 2015’e kadar geçerli olacak anlaşmaya göre Rus doğalgazının bin metreküpü için 385 dolar ödenecek ve anlaşma süresince Moskova fiyatta değişikliğe gidemeyecek. Rusya, kriz öncesinde Ukrayna’dan bin metreküp doğalgaz için 268.5 dolar talep ederken kriz sonrasında bu fiyatı 485 dolara yükseltmişti. Ukrayna’nın, Rus doğalgazından yararlanabilmek için her ay bir sonraki ayın ödemesini yapacak olması da anlaşmanın unsurları arasında yer alıyor. Anlaşmanın mali kapsamı 4.6 milyar dolar tutarında. AB ülkelerinin büyük bölümü Rus doğal gazı için bin metreküp başına 300-350 dolar arasında ödeme yapıyor.

YORUMLAR 9
  • AZERBAYCAN GAZINI TÜRKMENİSTAN GAZINI NİYE 9 yıl önce Şikayet Et
    MARMARADAKİ DOĞAL GAZI KİME HANGİ YAHUDİYE VERECEĞİZ DİYE Mİ DÜŞÜYORSUNUZ ALLAH AŞKINA DANİMARKA BİLE GELİP KARADENİZDEKİ BURNUMUZUN DİBİNDEKİ PETROLU ÇIKARTIYOR VAHVETTİN 100 YIL ÖNCE YERLERİNİ BİR BİR HARİTALARINDA GÖSTERİYOR YIL 2014 YILI YERİN 10 METRE ALINTINDA NE VAR NE YOK BİLEMİYORUZ BU META NE İŞ YAPIYOR ÇOK MERAK EDİYORUZ YAZIK BİZE
    Cevapla
  • yusuf uctu 9 yıl önce Şikayet Et
    rabbim bu devleti koruyanlarin sayisini cogaltsin keske padisah olsalarda konusanlarin dillerini kesseler ne varsa imanli nesillerde var yasasin basbakanim ve cumhurbaskanim canim ûlken halki seni seviyor
    Cevapla
  • ankaralı 9 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ile alakasini anlayamadım.
    Cevapla
  • anlaşıldı.. 9 yıl önce Şikayet Et
    ukkrayna -rusya geriliminde doğalgaza zam yapılmıştı.şimdi bu devletler uzlaşmışlar doğalgazın dünyada ucuzlayacağına şüphe yok.bizim payımıza da yine zam düşer.
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    ;Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye !. İmparatorunuza söyleyin. Şimdiki Osmanlı Padişahı öncekilere benzemez. Benim gücümün ulaştığı yerlere, sizin imparatorunuzun hayalleri bile ulaşamaz.Fatih Sultan Mehmet Han !
    Cevapla
  • vatan 9 yıl önce Şikayet Et
    Halifeler müslümanların tek kuruşuna dokunmamışlardır . senin haşa halife olarak gördüğün kişi bu ülkenin tam 1,5 milyar dolarını Atatürk Orman çiftliğine gömdü . Peygamber efendimiz , diğer halife ve sahabelerin gösterişten uzak , sade yaşam tarzlarıyla bunlarınkini karşılaştırdığın zaman söylemek istediğimi çok daha iyi anlarsınız .Her haberin altına saçma sapan son halife , dünya devi yazmakla olmuyor bu işler ..!!!!
    Cevapla
  • OĞUZHAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben, sayın Osman Öztürk'e katılıyorum ve yorumlarını mantıklı buluyorum. Okumak zorunda değilsiniz! Zorla tutan da yok sizi! Bundan yıllar önce TV'nin icadına saçma diyenler şuan TV başından kalmıyor. Cep telefonu için öyle şey mi olur diyenler şimdi en iyisini almak için yarışıyor. Öyle bir silah olacak ki 1 kgmı bir şehri yok edebilecek denilirken bazıları yine gülüyordu. Ve yeni GÜÇLÜ TÜRKİYE doğacak denilirken de yine gülüyorsunuz. Bence siz ''Güle Güle'' yola alın! Bazı şeyleri anlamak için böyle ''Mantıksız'' düşünceler üzerine düşünmek lazım. Bu adam deli mi neden böyle konuşuyor. İyi dinleyin 12 senede yerli üretilen Teknolojik araç-gereç ve silahlara bakın! Ya da hiç düşünmeyin bu deli ne diyor deyin. İlerde de biz de size güleceğiz!
    Cevapla
  • Ömer 9 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş abartıyorsun yeter artık ne alakası var şimdi çocuk musun nesin
    Cevapla
  • Molla Kasım 9 yıl önce Şikayet Et
    Kusura bakma ama ne saçmalıyorsun sen? Yazdıklarının konuyla ne alakası var. laf olsun torba dolsun diye olur olmaz yerlere konuyla alakasız şeyler yazmaktan başka bir şey biliyorsan onu yap yoksa sus da millet konuyla ilgili yorumlarını paylaşsınlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle