Japonya'dan sürpriz adım

Japonya Merkez Bankası, parasal genişlemeyi beklenmedik şekilde artırdı.

Japonya'dan sürpriz adım
Japonya'dan sürpriz adım
GİRİŞ 31.10.2014 11:40 GÜNCELLEME 31.10.2014 11:40

Japonya Merkez Bankası, Nisan 2013'de başlattığı parasal genişleme programını ilk kez
artırdı. Piyasaların beklemediği bir anda alınan bu karar ile BOJ, parasal tabanda büyüme miktarın 60-70 trilyon yenden 80 trilyon yene çıkardı.

BOJ bu kararı büyük bir çekişme içinde aldı. Yapılan açıklamaya göre karar 4'e karşı 5 oyla verildi. BOJ üyeleri Morimoto, Sato, Kiuchive Ishida karara karşı oy kullandılar.
BOJ'un aldığı bu karar ile portföydeki Japon devlet tahvili miktarını 30 trilyon yen civarında artıracak ve tahvillerin ortalama vadesi 7-10 yıla çıkarılacak.

BOJ ayrıca borsa yatırım fonu ve Japon gayrimenkul yatırım ortaklığı alım miktarlarını da
artırdı. Buna göre aylık borsa yatırım fonu alım miktarı 1 trilyon yenden 3 trilyon yene, Japon gayrimenkul yatırım ortaklığı alım miktarı 30 milyar yenden 90 milyar yene yükselecek.

2014 yılı sonunda portföydeki borsa yatırım fonu miktarı 3,8 trilyon yene, Japon devlet tahvili miktarı 180 milyar yene ulaşacak. Portföydeki Japon devlet tahvili miktarı 200 trilyon yene ve parasal taban 275 trilyon yen seviyesine yükseyecek.

BOJ alınan kararlara ilişkin yaptığı açıklamada, "Gevşeme kararı 4'e karşı 5 oy ile alındı. BOJ, para politikasında uygun ayarlamaları yapmaya dvam edecek. Parasal gevşyeme yüzde 2 istikrarlı enflasyon hedefini başarmak için gerekli olduğu sürece devam edecek. Cari gevşeme tedbirleri açık uçlu olarak devam ettirilecek. Riskleri engellemek ve beklentilerde iyileşme ivmesinin devam ettirilmesi için parasal genişlemenin artırılması kararına varıldı."