Ban: Patlamayı bekleyen bomba İtalya

Avrupa’da yaşanan ekonomik krizi değerlendiren DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, "Avrupa'nın geleceğinde büyük sıkıntı var" dedi ve ekledi:

Ban: Patlamayı bekleyen bomba İtalya
Ban: Patlamayı bekleyen bomba İtalya
GİRİŞ 31.10.2014 11:12 GÜNCELLEME 31.10.2014 11:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

"EURO PARA BİRİMİNİN DURUMU CİDDİ"

Önümüzdeki günlerde Euro para biriminin durumunun ciddi manada tartışma konusu haline geleceğini vurgulayan Prof. Dr. Ünsal Ban, “Küresel piyasalar uzunca bir süredir gündemde olan jeopolitik risklerden çok finansal konulara odaklandı. ABD tarafında Fed toplantısı, Avrupa tarafında ise sonuçları yaklaşık bir yıldır beklenen 'stres testi' öne çıktı. Hafta başında açıklanan stres testi sonuçlarının 'yol gösterici' olmasını bekleyen piyasa oyuncuları tam manasıyla iki arada bir derede kaldı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından 130 Avrupa bankasına uygulanan stres testinde 25 bankanın sınıfta kalması normal bir durum”diye konuştu.

"İTALYA'YA DİKKAT!"

İtalya’da uzun zamandır yaşanan krizin boyutlarına değinen Ban; “Kafaları karıştıran husus, sınıfı geçemeyen 25 bankadan 9'unun İtalyan olması. Önceki yazılarımızda birçok kez ifade ettiğimiz üzere, 2,07 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip İtalya'da ortaya çıkacak bir krizin finansmanı çok zor olacaktır. İtalya'nın krize girmesi halinde Euro para biriminin durumu ciddi manada tartışma konusu haline gelecektir. Patlamayı bekleyen bomba: İtalya İtalya'nın toplam borcu 2013 yılı itibariyle 2,75 trilyon dolar”dedi.

"İTALYA'DAKİ KRİZ AVRUPA AÇISINDAN DA BÜYÜK RİSK"

Prof.Dr. Ünsal Ban, İtalya’nın Avrupa açısından da büyük riskler taşıdığını, asıl sorunun halının altına süpürülmeye çalışıldığına dikkat çekerek; “GSYİH'nın yüzde 132,6'sına tekabül eden bu miktar, hem İtalya hem de Avrupa açısından büyük bir risk oluşturuyor. Aynı şekilde, 2014 yılında gençler arasındaki işsizliğin yüzde 44,2 yükselmesi ve ekonominin son 2 çeyrektir daralması da dikkat çekiyor. AMB politikalarının İtalya'da başarısız olduğu ortada. Tahvil alım programı İtalya ve Avrupa'yı kurtarır mı? AMB, aldığı önlemler ile asıl sorunu halının altına süpürmeye çalışıyor”diye konuştu.

"ALMANYA DIŞINDAKİ ÜLKELER REKABET GÜÇLERİNİ KAYBEDİYOR"

Bölgedeki krizin merkezinde Almanya dışındaki ülkelerin rekabet güçlerini kaybetmesi ve üretim yapamaması olduğunu belirten Ban; “Bu durumda rekabet gücü yok oluyor, üretim duruyor, para girişi azalıyor ve ülkeler borç batağına saplanıyor. Üretim gücünü kaybeden ülkeler, ücret seviyelerini biraz daha düşürmek, EURO'yu terk etmek gibi tedbirler üzerinde duruyor ama bunların da uygulanabilmesi pek mümkün görünmüyor”dedi.

"KRİZ ANCAK ORTAK MALİYE POLİTİKASI İLE AŞILABİLİR"

Prof. Dr. Ünsal Ban, yaşanan krizin büyük riskler taşıdığına vurgu yaparak şöyle konuştu:  “Avrupa'da para politikasını belirleyen Avrupa Merkez Bankası; maliye politikası ise hükümetlere bırakılıyor. Hükümetler de genellikle popülist programları izleyerek yönettikleri ülkelerin gelir gider dengelerini daha da kötüleştiriyor ve ekonomilerini krizlere açık hale getiriyor. Para birimi 'ortak' olduğundan ülkeler devalüasyona gidemiyor. Bu yoldan rekabet avantajı sağlama imkânı da söz konusu olmuyor. Olumsuz şartlar bu ülkeleri düşük üretim-düşük ihracat-düşük gelir-düşük yatırım döngüsüne sokarken, ilgili ülkelerin ekonomilerinin her geçen gün daha da yavaşlamasına neden oluyor.”

Ünsal Ban, Avrupa'da kalıcı bir çözüm isteniyorsa, maliye, sanayi ve istihdam politikalarının ortak bir şekilde belirlenmesinin gerekli olduğunu belirterek; “Aksi takdirde... 'Avrupa'nın geleceğinde büyük sıkıntı var!..”diye konuştu. 

YORUMLAR 1
  • sevinilecek bir şey değil 9 yıl önce Şikayet Et
    bizim en büyük ticaret ortağımız, ihracatımızın yarısını yaptığımız yer avrupa. onların ekonomisi hasar görürse biz de çok zarar görürüz. sevinmemek lazım!
    Cevapla