Çin’de büyümenin sert şekilde düşmesi bekleniyor

Çin’de büyümenin gelecek 10 yıl boyunca sert bir biçimde düşerek yüzde 3.9’a kadar gerileyeceği tahminleri yapılıyor.

Çin’de büyümenin sert şekilde düşmesi bekleniyor
Çin’de büyümenin sert şekilde düşmesi bekleniyor
GİRİŞ 20.10.2014 09:19 GÜNCELLEME 20.10.2014 09:20

Çin’de ekonomik büyümenin önümüzdeki 10 yıl boyunca sert bir biçimde düşerek yüzde 3.9’a kadar gerileyeceği tahminleri yapılırken, bunun ana nedeni olarak da ülkede üretimin hızlı şekilde düşmesi ve ülke liderlerinin ekonomiyi yeniden canlandıracak reformları yapmamaları olarak gösteriliyor.

Böylesine bir sonuç zaten kırılgan olan küresel ekonomik toparlanmayı yeni bir darbe indirmiş olur. Fakat Conference Board isimli şirket tarafından hazırlanan bu araştırma raporuna göre böylesi bir durumdan Çin’de bulunan uluslararası firmalar faydalanabilir. Ekonomik yavaşlamanın olduğu dönemler bu şirketlere daha yetenekli yerel çalışanlar bulmaları için fırsatlar sunuyor. The Wall Street Journal ile paylaşılan raporda ekonominin yavaşlamasının Komünist Parti liderlerinin de yabancı şirketlere karşı sert tutumunu yumuşatmasına neden olacağı söyleniyor.

Raporda yabancı firmaların Çin’in ekonomik büyümesinde “uzun sürecek ve adım adım gerçekleşecek” bir yavaşlamaya kendilerini hazırlaması gerektiği de belirtiliyor.

Çin kabinesi konu hakkındaki yorum taleplerini Ulusal İstatistik Bürosu’na yönlendirirken, Büro’dan bu konuda herhangi bir cevap alınamadı. Çin hükümeti yetkilileri bugün bir araya gelerek ekonomik yavaşlamanın ele alınacağı bir toplantı gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Conference Board tarafından yapılan tahmine göre Çin’in ekonomik büyümesi 2015 ve 2019 yılları arasında yüzde 5.5’e yavaşlayacak. 2020 ve 2025 yılları arasında ise bu büyümenin yüzde 3.9’a düşmesi beklenirken, Çin ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 7.7 büyümüştü.

Çin’in 3. çeyrek ekonomik büyüme verilerini yarın açıklaması bekleniyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine yönelik görünüm küresel ekonomi için en önemli faktörlerden bir tanesi. 2011 yılına kadar geçen 30 yıl itibariyle Çin, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana büyük ülkelerin hiçbirisi tarafından başarılamayan yüzde 10.2’lik bir büyüme oranı yakaladı.

Bu büyüme Çin’de yüz milyonlarca kişiyi fakirlikten kurtarırken, ülkeyi Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu’daki emtia üreticileri için bir merkeze dönüştürdü ve Avrupa ve ABD’li üreticileri de ülkeye çekti.

Çin’de ekonomik büyüme 2012 yılında hız kesti. Ekonomistler Çinli liderlerin bu yıl yüzde 7.5’lik büyüme hedefini yakalamada bazı zorluklar yaşayabileceklerini söylüyorlar.

New York merkezli Conference Board Çin’de kısmen altyapı ve emlak sektörüne yapılan yatırımların eskisi kadar karlı olmaması nedeniyle üretimin düştüğünü tahmin ediyor. Bu arada piyasa oyuncularına fazla alan açmayan hükümet yetkilileri de inovasyonun düşük kalmasına neden oluyor.

Conference Board Çin direktörü David Hoffman, “Devlet piyasanın içerisinde çok görünüyor” dedi.

Raporda Çin’deki yavaşlamanın hükümetin piyasalardaki rolünü azaltmak ve kredilerin siyasi kararlardan çok ticari kararları verilmesinin önünü açmak gibi önlemlerden geçtiğine vurgu yapılıyor. Fakat kısa vadedeki büyümeyi yavaşlatacağı ve siyasi zorluklar yaratacağı için uzmanlar Çin’in bu uygulamaları yakın bir zamanda hayata geçirmesini beklemiyor.

Peterson Institute for International Economics Çin uzmanı Nicholas Lardy raporda varılan sonuçların çok net olmadığını söylüyor. “Çin üretim konusunda elde ettiği kazançları harcamanın çok ötesinde” diyen Lardy, Çin’in şu an devlet tarafından yönetilen gaz, petrol ve diğer büyük sektörlerini özelleştirmesi durumunda bile kuvvetli bir destek göreceğini belirtiyor.

IMF ve Dünya Bankası da Çin ekonomisinin önümüzdeki yıllarda yavaşlayacağını tahmin ederken, bunun daha ılımlı seyredeceğini söyledi. Eskiden Dünya Bankası’nın Çin ofisinin başında olan fakat şimdi Brookings Institution isimli düşünce kuruluşunda çalışan David Collar, Conference Board raporunun vardığı sonuçların biraz abartılı olabileceğini belirtti.

KAYNAK: WSJ