Rusya İran’a yatırım yapmak istiyor

Tahran, Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarını düşürmesi konusunda endişesinin olmadığını açıkladı.

Rusya İran’a yatırım yapmak istiyor
Rusya İran’a yatırım yapmak istiyor
GİRİŞ 16.10.2014 11:20 GÜNCELLEME 16.10.2014 11:36

İran Milli Petrol Şirketi Genel Müdürü Rukneddin Cevadi, ülkesinin, Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarını düşürmesinden endişe duymadığını belirtti.

Cevadi, başkent Tahran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke bütçesinin petrol gelirinden temin edildiğini, ancak fiyatlardaki düşüşten endişe etmediklerini söyledi.

Son günlerde Suudi Arabistan'ın, İran ve Rusya'nın aleyhine olacak şekilde petrol fiyatlarında indirime gideceği haberlerine isim vermeden değinen Cevadi, fiyatlardaki düşüşlerin geçici olduğunu ve önümüzdeki ay Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında da petrol fiyatlarıyla ilgili karar alınacağını dile getirdi.

RUSYA İRAN'A YATIRIM YAPACAK

Fiyatlardaki düşüşün, ticari, siyasi, ekonomik ve dönemlik etkilerinden söz eden Cevadi, "Fiyatların düşüşü bizi kaygılandırmıyor. Biraz sabırlı olalım. Gelecekte ne olacak görelim" dedi.

Cevadi ayrıca Rusya'nın, İran'da petrol alanlarında yatırım yapmak istediğini ve bu alanda yatırım projeleri konusunda görüşmelerde bulunduğunu fakat proje ve işbirliği için daha fazla görüşmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

İRAN VE RUSYA'YA BASKI

Son günlerde uluslararası medyada, Suudi Arabistan'ın, "İran ile Rusya'ya baskı uygulamak için petrol fiyatlarını düşürme çabasında olduğuna" yönelik haberler yer almıştı.

Geçtiğimiz hafta İran, Suudi Arabistan'ın Asya piyasalarında ucuz petrol satışını eleştirerek petrol fiyatları üzerinde bir yarışa girmeyeceğini duyurmuştu.

Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre, İran Milli Petrol Şirketi, dünya piyasalarında ham petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) en büyük petrol üreticisi ve ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın, dünya piyasalarında petrol fiyatlarını varil başına bir dolar azaltmasına tepki göstermişti.

İran Milli Petrol Şirketi yetkilisi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) küresel enerji pazarı uzmanlarının, "Suudi Arabistan, petrol rezervlerini aşırı derecede kullanarak dünya petrol fiyatlarını düşürmeye çalışıldığını, petrol fiyatlarının düşürülmesiyle Beyaz Saray'ın Kremlin'i daha fazla mali baskıya uğrattığı" değerlendirmelerini hatırlatarak, bu nedenle Suudi Arabistan ve ABD'nin ortak petrol arıtma şirketi ARAMCO'nun, Asya piyasalarında başlatılan petrol fiyatları düşüşünü gündeme koyduğunu söylemişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL