Petroldeki düşüş Rusları tehdit ediyor

Petrol fiyatları uzun süre 80 doların altında kalırsa, Rusya ekonomisi için ciddi sorunlar oluşabilir, ekonomik resesyon derinleşebilir.

Petroldeki düşüş Rusları tehdit ediyor
Petroldeki düşüş Rusları tehdit ediyor
GİRİŞ 10.10.2014 12:52 GÜNCELLEME 10.10.2014 12:52

Hazar Strateji Ensitüsü Enerji ve Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Mübariz Hasanov, petrol fiyatlarındaki düşme eğiliminin sürmesi halinde Rus ekonomisinin bundan ciddi zarar göreceğini söyledi.

Hasanov, dünya petrolünün önemli kısmını üreten Orta Doğu'da yaşanan istikrarsızlıkların petrol fiyatlarına etkisini AA muhabirine değerlendirdi.

Ucuz üretim yapılabilecek yeni kuyu keşiflerinin azaldığına değinen Hasanov, mevcut kuyularda da üretimin düştüğünü anlattı.

Petrol fiyatlarının haziran ayından itibaren kademeli şekilde düştüğüne dikkati çeken Hasanov, bu durumun Rusya ekonomisini olumsuz etkilediğini ifade etti. Rusya'nın bütçe planlarını kötümser senaryolara göre hazırladığını vurgulayan Hasanov, petrol fiyatlarının uzun süre düşük kalması halinde, bu durumun Rusya'yı ambargodan bile daha çok etkileyeceğini savundu.

Rusya için petrol fiyatlarında kritik sınırın 80 dolar düzeyi olduğunu belirten Hasanov, şöyle konuştu:

"Fiyatlar uzun süre 80 doların altında kalırsa, Rusya ekonomisi için ciddi sorunlar baş gösterebilir, ekonomik resesyon derinleşebilir. 2013 ve 2014 başında ekonomik büyüme yüzde 1 dolaylarında olmuştu. Kriz yılı olan 2009 haricinde, 2000'li yıllarda ekonomik büyüme yüzde 5-8 aralığında iken, 2010 sonrası yüzde 4 civarındaydı. Petrol fiyatları uzun süre düşük kalırsa, büyüme negatif olur. Tabii, Rusya'ya uygulanan ambargo, düşük fiyatlarla birlikte, tabloyu Rusya açısından daha da kötümser kılıyor."

Hasanov, Rusya'nın finansal ambargo karşısında, Çin gibi Uzak Doğu sermaye piyasalarından fon temin edebileceğini ifade ederek, "Devletin de ciddi oranda döviz rezervleri var ve devlet başlıca petrol üreticilerine ve bankalara gerektiğinde zaten yardım yapıyor. Mesela, Rosneft'e 42 milyar dolarlık devlet desteği yapılacak. Ancak, bir taraftan ambargo, diğer taraftan da düşük petrol fiyatları devam ederse, Rusya ekonomisi bundan ciddi zarar görecek" diye konuştu.

- Petrol fiyatlarındaki düşüş ve doların değer kazanması

Petrol fiyatlarındaki düşüşü siyasi istikrarsızlıklardan ziyade petrole olan talebin artmasına ve doların pozisyonuna bağlayan Hasanov, şöyle devam etti:

"İktisatçılar, petrol fiyatlarındaki düşüşü, talebin az olmasına ve Fed'in gevşek para politikasından vazgeçerek, sıkı para politikasına dönmeye başlamasına bağlıyor. Sıkı para politikası, doların değer kazanmasına yol açıyor. Fiyatlardaki düşüş, petrolün ucuzlamasından değil, doların değer kazanmasından kaynaklanıyor. Fiyatlar, dolar cinsinden ucuzluyor, avro cinsindense pahalı hale geliyor. "

KAYNAK: AA