Japonya nükleerden LNG'ye geçiyor

Japonya, British Petroleum (BP) ile sıvılaştırılmış doğalgaz anlaşması yaptı.

Japonya nükleerden LNG'ye geçiyor
Japonya nükleerden LNG'ye geçiyor
GİRİŞ 18.09.2014 14:39 GÜNCELLEME 18.09.2014 14:39

Japonya, 2011 yılında yaşanan Fukushima nükleer felaketinden sonra enerji üretiminde nükleerden sıvılaştırılmış doğalgaza (LNG) geçmeye çalışırken ilk önemli anlaşmasını British Petroleum (BP) ile yaptı.

Fukushima Dai-ichi nükleer enerji santralini işleten Japonya'nın en büyük elektrik firması Tokyo Elektrik Güç Şirketi (TEPCO) ve BP Singapur (BPS) arasında geçen hafta gerçekleşen anlaşmaya göre TEPCO, BPS'den yıllık 1,65 milyar metreküp LNG satın alacak. İlk sevkiyat 2017'nin nisan ayında başlayacak ve anlaşma 17 yıl boyunca geçerli olacak.

Uzmanlar, anlaşma sayesinde Japonya'nın enerji kaynaklarını LNG ile çeşitlendireceğini, anlaşmanın Henry Hub fiyatlandırma mekanizması (endeksi) üzerinden olmasının Japonya için büyük avantaj olduğunu söylediler.

ABD'li düşünce kuruluşu Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsünün Enerji Finansmanı Çalışmaları Direktörü Tim Buckley, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anlaşmanın Henry Hub fiyatlandırma endeksi üzerinden olmasının, TEPCO'yu daha önceki petrol fiyatına endeksli LNG fiyatlandırma yapısından kurtaracağını ifade etti.

Buckley, şöyle konuştu:

"Japonya'nın enerji planlaması, stratejik riskleri göz önünde bulunduruyor. Japonya, büyük miktarlarda LNG almaya başladı ve enerji ihtiyacının yaklaşık tamamını fosil yakıt ithalatı ile karşılıyor. Anlaşma sayesinde Japonya'nın ABD'den de tankerlerle LNG alması halinde coğrafi olarak da bir çeşitlendirme söz konusu olacak."

ABD'li Houston Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Susan L. Sakmar, TEPCO ile BP arasındaki ilk uzun dönemli anlaşmanın TEPCO'nun enerji talebini çeşitlendirme ve Henry Hub fiyat endeksi bakımından faydalı olduğunu söyledi. Sakmar, gelecekte BP'nin TEPCO'ya, ABD'nin Teksas eyaletindeki Freeport LNG terminali üzerinden de LNG satabileceğini sözlerine ekledi.

Henry Hub fiyat endeksi, ABD doğalgazının spot ve gelecekteki fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan bir fiyatlandırma yöntemi. Ağustos ayında Henry Hub spot fiyatı 28,32 metreküp doğalgaz için 3,91 dolardı.

Enerji piyasalarında LNG fiyatları genellikle petrol fiyatlarına ve ikili anlaşmalara göre belirleniyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, Japonya dünyanın en fazla LNG ithal eden ülkesi.

-Fukushima felaketi

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 19 bin kişi yaşamını yitirmişti. Deprem ve tsunami, Fukushima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak, Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu.

Nükleer santral çevresindeki kentlerde yaşayan 100 bin kişi tahliye edilmişti.

KAYNAK: AA