Bin kişiye iş kapısı olacak hat

Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Sistemi için inşaat faaliyetlerinin yoğunlaşacağı dönemde bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor

Bin kişiye iş kapısı olacak hat
Bin kişiye iş kapısı olacak hat
GİRİŞ 18.09.2014 11:31 GÜNCELLEME 18.09.2014 11:31

Rus doğalgazını, Karadeniz'den geçecek boru hattıyla Avrupa'ya taşıması amaçlanan Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı için inşaat faaliyetlerinin yoğunlaşacağı dönemde yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

AA muhabirinin projenin ÇED raporundan derlediği bilgiye göre, Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Sistemi'yle, Rusya'dan Orta ve Güney Doğu Avrupa ülkelerine Karadeniz üzerinden uzun vadeli gaz tedariğinin güvenilirliğini artıracak yeni bir güzergah oluşturacak. Boru hattı, yılda 63 milyar metreküp tasarım kapasitesine sahip olacak ve 2 bin 300 kilometreden uzun bir hat boyunca uzanacak.

Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı, Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Sistemi'nin açık deniz bölümünü oluşturacak. Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı, Rusya'nın Anapa kıyılarından başlayıp, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içinden geçip Bulgaristan kıyısındaki Varna'ya kadar Karadeniz boyunca yaklaşık 931 kilometre boyunca, 813 milimetre çaplı yan yana 4 boru hattından oluşacak. Boru hattı, Türkiye MEB'i içinde 470 kilometrelik mesafe katedecek. Boru hatları, 2 kilometre genişliğindeki bir inceleme koridoru içinde doğrudan deniz tabanına döşenecek.

Türkiye bölümündeki çalışmalar, açık denizde boru hattı döşeme faaliyetini kapsayacak. Projenin inşaat ve işletim öncesi aşamaları için gerekli personel sayısı belirgin olmamakla beraber, inşaat faaliyetlerinin en yoğun olduğu zamanda ihtiyaç duyulan çalışan sayısının bin olacağı öngörülüyor.

İnşaat ve işletim öncesi aşamalarında istihdam edilecek personel açık deniz inşaat yüklenicisi tarafından sağlanacak. İnşaat faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için gerekecek uzmanlık becerileri göz önünde bulundurulduğunda, projenin Türkiye'ye istihdam açısından fayda sağlaması bekleniyor.

İstihdam sayısına ilişkin tahmin, inşaatta gereksinim duyulan gemiler için gerekli ortalama mürettebat sayısına dayanıyor.

İnşaat aşaması sırasında çalışmaların günde 24 saat ve haftada 7 gün yürütülmesi öngörülüyor. Hattın işletme aşamasında Türkiye'de tam zamanlı çalışan istihdam edilmesi öngörülmüyor.

Tedarik, inşaat, yerleştirme kurulum ve işletmeler için iş sağlığı ve güvenliği konuları, ayrıntılı çalışma prosedürleri, iş güvenliği analizlerini, iş güvenliği toplantılarını ve benzeri konuları kapsayacak şekilde South Stream Transport ve ilgili yükleniciler tarafından yönetilecek.

Projede çalışacak işgücünün iş sağlığı ve güvenliğinin güvence altına alınması için uluslararası kabul görmüş yöntemler benimsenecek ve bunları uygulamak için gerekli ekipmanlar ve eğitimler sağlanacak.

KAYNAK: AA