Çin, ASEAN ile ticareti geliştirmeye hazır

Çini, "ASEAN ile deniz işbirliği başta olmak üzere serbest ticaret anlaşmalarını ve ticareti geliştirmeye hazır olduklarını" bildirdi.

Çin, ASEAN ile ticareti geliştirmeye hazır
Çin, ASEAN ile ticareti geliştirmeye hazır
GİRİŞ 16.09.2014 18:37 GÜNCELLEME 16.09.2014 18:37

Şinhua ajansının haberine göre, Çin'in güneyindeki Guangşi Cuang Özerk Bölgesi'nin başkenti Nanning'de düzenlenen 11. Çin-ASEAN Fuarı'nda konuşan Çin Başbakan Yardımcısı Cang Gaoli, ASEAN'ın 21. yüzyıl deniz ipek yolu için önemli bir bölge olduğunu söyledi.

Cang, taraflar arasında deniz işbirliğinde daha güçlü iletişim için gelecek yıl ''Çin-ASEAN Denizcilik İşbirliği Yılı'' olması konusunda görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

Deniz güvenlik güçleri arasında karşılıklı işbirliği olmasını umduklarını belirten Cang, deniz ve nehir taşımacılığı, yüksek hızlı kara ulaşım yolları, havacılık ve telekom gibi alanlarda ağlar oluşturulması için tarafların çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.

-Serbest Ticaret Anlaşması

Cang, Çin-ASEAN Serbest Ticaret Anlaşması'nın (CAFTA) bir sonraki aşamaya taşınmasını arzu ettiklerini belirterek, "CAFTA çalışma planının, bir sonraki aşamasının en kısa sürede tanımlanmasını umduklarını" ifade etti.

Tarafların, piyasaları daha geniş yelpazede açmasının önemine dikkati çeken Cang, hizmet ticareti taahhütleri başta olmak üzere gümrük vergilerinin azaltılması gibi konularda yeni tur müzakerelerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Çin, ASEAN ülkeleriyle ticaretini 2015'e kadar 500 milyar dolar, 2020'ye kadar ise 1 trilyon dolara yükseltmeyi hedefliyor. Pekin yönetimi bu minvalde son yıllarda yerel şirketlerin ASEAN ülkelerine yatırım yapmasını teşvik ederken, Çin'deki sanayi bölgelerine de ASEAN ülkelerinin yatırım yapmasını istiyor.

Çin ile ASEAN arasındaki ticaret hacmi geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 10,9 artarak 443,61 milyar dolara ulaşmıştı.

Güneydoğu Asya'daki en büyük kuruluşlardan olan ASEAN Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam'dan oluşuyor.

KAYNAK: AA