''Avrupa Rusya'ya bağlılıktan kurtulabilir''

ASO Başkanı Nurettin özdemir Avrupa'nın enerji açısından Rusya'ya bağlılıktan kurtulacağını söyledi.

''Avrupa Rusya'ya bağlılıktan kurtulabilir''
''Avrupa Rusya'ya bağlılıktan kurtulabilir''
GİRİŞ 16.09.2014 11:49 GÜNCELLEME 16.09.2014 11:49


Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'daki petrol ve doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşması demek, Avrupa'nın enerji açısından Rusya'ya bağımlılıktan kurtulması demek" dedi.

Özdebir, Türkiye'nin etrafındaki ülkelerde yaşanan gelişmelerin ekonomiye etkisine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Doğu Akdeniz'de önemli bir doğalgaz rezervi, Irak'ta da yeni petrol sahaları bulunduğunu ifade eden Özdebir, şunları kaydetti:

"Bu petrolün dünya piyasalarına arzı için alınmış stratejik kararlar var. Bütün bu petrollerin eskisi gibi Basra'ya değil Akdeniz'e akması isteniyor. Gerek bu gazın nakli, gerekse petrollerin naklinde Türkiye önemli bir partner olmak mecburiyetinde. Etrafımızdaki bu yeni düzenlemelerin sıkıntısını bir şekilde bu pazarların içerisinde olduğumuz için yaşıyoruz. Ama çıkacak o petrol ve doğalgazın Türkiye'siz dünya pazarlarına ulaşması mümkün değil."

Türkiye'nin jeopolitik konumunun jeostratejik ağırlığını her geçen gün artırdığına işaret eden Özdebir, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'daki petrol ve doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasının, Avrupa'nın Rusya'ya enerji bağımlılığından kurtulması anlamına geleceğini söyledi.

Bu durumun Rusya ekonomisi açısından çok büyük risk taşıdığını belirten Özdebir, Rusya'nın da buna karşı tedbir aldığını ifade etti.

KAYNAK: AA