Tarihe ''Kara Cuma'' olarak geçecek

ABD ve Avrupa Birliği’nden Rusya'ya en sert yaptırımlar dün itibariyle yürürlüğe sokuldu.

Tarihe ''Kara Cuma'' olarak geçecek
Tarihe ''Kara Cuma'' olarak geçecek
GİRİŞ 13.09.2014 08:05 GÜNCELLEME 13.09.2014 08:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış


ABD ve AB, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını sertleştirdi. Sberbank dahil ülkenin önde gelen bankaları, enerji ve savunma sanayi şirketleri AB’den kredi alamayacak, hisse senedi işlemi yapamayacak.

Ukrayna krizinin Batı ile Rusya arasında yeni ‘soğuk savaş’ çıkartıp çıkartmayacağı 6 aydır tartışılırken, ABD  ve Avrupa Birliği’nden (AB) Rusya’ya yönelik yeni yaptrımlar geldi.

Dün AB ile ABD eş zamanlı dördüncü yaptırım paketini yürürlüğe koyarken, Moskova da karşılık vereceğini ve konuyu uluslararası yargıya taşıyacağını açıkladı.

YENİ KARA CUMA

ABD’nin, ülkenin en büyük bankası Sberbank’ın da dahil olduğu Rus bankalarının ABD tahvil ve hisse senedi piyasalarına olan erişimini sınırlamak için yeni adımlar atacağı bilgisi geldi. Yaptırımlar, Rusya’nın enerji, finans ve savunma sektörlerine yönelik, AB’nin yeni ekonomik yaptırımları ile eşzamanlı olarak gerçekleşecek. Tüm bu yaptırımların kapsamına bakıldığında dünün tarihe yeni ‘Kara Cuma’ olarak geçeceği yorumları yapıldı.

AB yaptırımları listesinde Rusya’nın 5 büyük bankası Sberbank, VTB (Dış Ticaret Bankası), Gazprombank, Rosselhozbank (Tarım Bankası) ve Vneşekonombank (Dış Ekonomi Bankası) yer alıyor. 5 banka bugünden itibaren 30 günden fazla batı sermaye piyasasından borçlanamayacak. Paketin ikinci bölümü Rusya’da devlet kontrolündeki petrol üreticisi Rosneft, Gazpromneft ve Transneft şirketlerini kapsıyor. Bu 3 şirket de Avrupa bankalarından yeni kredi çekemeyecek. Ayrıca Avrupa borsalarına hisse senedi emisyonu yapamayacak.

24 İSMİN HESABI DONDURULACAK

Üçüncü bölüm askeri sanayi sektörüne. Rusya lideri Putin’in göz bebeği Uralvagonzavod, Birleşik Havacılık Gurubu ve Oboronprom buna dahil. Bu kuruluşlar da kredi alamadıkları gibi batıdan ileri teknoloji ürünleri ithal edemeyecek. Son bölüm ise, özel ve tüzel kişileri kapsıyor. Avrupa’ya girişi yasaklanacak ve batı bankalarında hesabı dondurulacak 24 yeni isim bulunuyor.

OTOMOBİL GİRİŞİ YASAKLANACAK

Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, “Yaptırımları yasadışı sayıyoruz. Dünya Ticaret Örgütü’ne başvuracağız” dedi. Putin’in yardımcıların Andrey Belousov ise Moskova’nın nasıl karşılık vereceğini açıkladı. Belousov, “Avrupa ülkelerinden ikinci el ve bazı yeni model otomobillerin Rusya’ya girişini yasaklamayı planlıyoruz. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinden bir dizi hafif sanayi ürününü de ülkemize sokmayacağız. Bu malların listesine Avrupa’dan tüm tekstil ürünleri girebilir” dedi. (Hürriyet)

YORUMLAR 4
  • Antiatgözlük 9 yıl önce Şikayet Et
    Niçin Cuma Kara!,Pazar yada Cumartesi değil..
    Cevapla
  • bey abiler işimize bakalım 9 yıl önce Şikayet Et
    acaba akan musluk sonsuza kadar akacakmı??akmaz akmaz depara geride kaldığımız için batılı ile aradaki farkı hadi kapama fırsatı leylek olmayalım da karınca kadar da olsa devletimize faydamız olsun 1 dolar olsun da yeterki faydamız olsun..
    Cevapla
  • çakıcı erkan 9 yıl önce Şikayet Et
    osman öztük sena aynen katılıyorum!!!CHP ve MHP,de İNGİLTEREYE taşeronluk yapıyor!!!!!!!!!!!!!!!!! erdoğan bunların farkında!!!!!! hepsinin oyununu bozacak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    ORTADOUĞU,yu kan gölüne çeviren ülkeler İNGİLTERE,AVRUPA ve para gücünü elinde bulunduran İSRAİLDİR, YENİ TÜRKİYE ile bağımsızlık zamanı FİLİSTİNE atılan bombalar aslında TÜRKİYE,YE atılıyor, CHP ve MHP,de İNGİLTEREYE taşeronluk yapıyor,, Oslo sızıntısı, 7 Şubat krizi, Gezi olayları, 17 Aralık, 25 Aralık gibi eylemlerin nedeni, Türkiye'nin bölgede büyük oyunculara rağmen oyun kurması ve bunu genişletmesiydi! İran'la olan ticaret, Hindistan'ı da içine alan etkili bölge yaratma çabası ve Rusya'yı da oyuna dahil etme başarısı BARONLARIN yüreğini ağızlarına getirdi! Bölgede geçerli para birimi LİRA olacak ve enerji dağıtımı Türkiye üzerinden yapılacaktı! Bu, Kraliçe ve adamları için felaket demekti! Zaten ABD'deki bankaları da HALKBANK'ı en başından beri sevmiyor ve nefret ediyordu! Daha başka gerekçeler de altalta gelince tıpkı Mısır'da MURSİ'ye yapıldığı gibi Erdoğan'a da operasyon için eller birleştirildi! Dik Dur Eğilme Bu Millet Seninle !
    Cevapla