Rusya'dan Ukrayna'yı şoke eden hareket!

Rusya'nın Polonya'ya doğalgaz akışını azaltması nedeniyle Polonya, Ukrayna'ya gaz sevkiyatını durdurdu.

Rusya'dan Ukrayna'yı şoke eden hareket!
Rusya'dan Ukrayna'yı şoke eden hareket!
GİRİŞ 11.09.2014 01:21 GÜNCELLEME 11.09.2014 05:41

Ukrayna'nın kamu doğalgaz şirketi Ukrtransgaz'ın başkanı Igor Prokopiv, Polonya'nın Ukrayna'ya yeniden ihracat yoluyla yaptığı doğalgaz sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.

Prokopiv, Rusya'nın Polonya'ya doğalgaz akışını azaltması nedeniyle, bu ülkenin, Rus gazının yeniden ihracatı için kaynaklarının tükendiğini kaydetti. Diğer yandan Ukrayna, alternatif gaz ve petrol tedarikçileri arayışına devam ediyor.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Prodan, Bakü'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın, petrol rafinerileri için Azerbaycan'dan petrol sevkıyatıyla ilgilendiğini kaydetti.

Ukrayna Enerji Bakanlığı basın servisinden yapılan açıklamada, Prodan'ın petrol sevkıyatları konusunu Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev ile görüşeceği belirtildi.

ÇATIŞMALAR YAKIT TÜKETİMİNİ ARTIRDI

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların, Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından tüketilen yakıt miktarının artırılmasına neden olması da Kiev'in enerjide alternatif arayışlarına hız vermesine neden oldu. 

Ukrayna ordusunun yakıt ihtiyaçlarının yüzde 36'sı, Dnepropetrovsk Valisi Igor Kolomoyskiy'nin sahibi olduğu Privat Grubu bünyesindeki Kremençug petrol rafinerisi tarafından karşılanırken, geri kalanını küçük işletmeler sağlıyor. 

Ukrayna Vergi Dairesi Başkanı Igor Bilous ise yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya kaçak petrol ürünleri ihracatının engellenmesinin, mart ayından bu yana kamu bütçesine 7,6 milyar grivna (UAH) ek gelir getirdiğini bildirdi. 

UKRAYNA'DAN BATILI ŞİRKETLERE DAVET

Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun geçen günlerde onayladığı ve ülkenin doğalgaz boru sisteminde reformların hayata geçirilmesini öngören yasa, Ukrayna doğalgaz boru hatlarının ve yeraltı doğalgaz depolarının AB ve ABD'li şirketlere kiralanmasının ya da mülkiyetine geçirilmesinin önünü açıyor.

Ukrayna'da enerji alanında ABD'li potansiyel yatırımcılar olarak Shell ve Chevron şirketleri gösteriliyor. 

Diğer taraftan Avrupa şirketlerinin Ukrayna doğalgaz boru hatlarına yatırım yapmalarının, Güney Akım projesinin rafa kaldırılmasına yol açabileceği belirtiliyor. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL