İngiliz sterlini dipte

İngiliz sterlini 10 ayın en düşük seviyesini gördü.

İngiliz sterlini dipte
İngiliz sterlini dipte
GİRİŞ 08.09.2014 13:38 GÜNCELLEME 08.09.2014 13:38

İskoçya'da dün yayınlanan ankette bağımsızlık destekçilerinin yüzde 51'e kadar yükselmesi, haftanın ilk gününde İngiliz sterlinin son 10 ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

Sunday Times gazetesinde 18 Eylül tarihinde yapılacak olan İskoçya referandumuna ilişkin YouGov anketinde bağımsızlık yanlılarının yüzde 51, karşıtlarının ise yüzde 49 olarak açıklanmasının ardından bugün sabah saatlerinde İngiliz sterlin yüzde 1 değer kaybederek, 1,6159 dolarla son 10 ayın en düşük seviyesini gördü.

İngiliz sterlinin avro karşısında da sabah saatlerinde yaklaşık yüzde 1 oranında değer kaybederek 1,2480 avroya geriledi.

Geçen hafta yayınlanan İskoçya referandumuna ilişkin ankette bağımsızlık yanlıları yüzde 47 oranında gösterilirken, dün yayınlanan en güncel ankette bağımsızlık yanlıları yüzde 51 ile ilk kez bağımsızlık karşıtlarını geçmiş oldu.

İngiltere'de sabah saatlerinden itibaren anketin İskoçya merkezli şirketlerin hisselerine de yansıması olumsuz oldu.

Edinburgh merkezli Standard Life'ın hisseleri yaklaşık yüzde 3 düşerken, Royal Bank of Scotland'ın hisseleri yaklaşık yüzde 2,4 oranında değer kaybetti. Lyods Bankacılık Grubu'nun hisseleri ise sabah saatlerinde ortalama yüzde 2,7 değer kaybetti.

Enerji şirketi SSE, Glasgow merkezli Weir Group ve portföy yönetim şirket Aberdeen Asset Management'ın hisseleri ise ortalama yüzde 1,5 ila 1,9 arasında değer kaybetti.

KAYNAK: AA