Avustralya ve Hindistan uranyum anlaşması imzaladı

Avustralya ile Hindistan arasında enerji üretimi ve barışçıl amaçlar için kullanılabilecek uranyum anlaşması imzalandı.

Avustralya ve Hindistan uranyum anlaşması imzaladı
Avustralya ve Hindistan uranyum anlaşması imzaladı
GİRİŞ 06.09.2014 09:23 GÜNCELLEME 06.09.2014 09:23

Resmi bir ziyaret için Hindistan'da bulunan Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Avustralya'nın Hindistan'a uranyum satışına onay veren anlaşmayı imzaladı. Avustralya ve Hindistan arasında varılan anlaşmaya göre Hindistan'ın, Avustralya'dan ithal edeceği uranyuma "nükleer silah geliştirilmesinde kullanılamaz" şartı getirildi.

Anlaşmaya göre, Hindistan, Avustralya'dan satın alacağı uranyumu sadece enerji üretimi ve barışçıl amaçlar için kullanabilecek. Uranyum satış anlaşmasına ayrıca, Hindistan'ın uluslararası güvenlik standartlarına uyması, radyasyon ve nükleer güvenliğini en üst seviyede sağlanması kuralları da getirildi.

Nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına imza atmayan ve 100 nükleer başlıklı silahı bulunduğu tahmin edilen Hindistan'a uranyum satılması anlaşmasını savunan Avustralya Başbakanı Abbott, Hindistan'ı ''demokratik süper güç'' olarak tanımladı. Abbott, ''Avustralya Hindistan'ın bu konuda doğru olanı yapacağına inanıyor'' dedi.

Anlaşma sonrasında Avustralyalı yatırımcıları ülkesine davet eden Hindistan Başbakanı Modi ise ''İki ülke arasında karşılıklı güven ortamında yeni bir sayfa açılmıştır'' ifadesini kullandı.

Avustralya'nın Hindistan'a uranyum satışına karşı çıkan muhalif görüşler Hindistan'ın uranyum güvenliği konusunda yeteri kadar tedbir almayacağından endişe ediyor. Avustralya'nın beşinci büyük ihracat ülkesi olan Hindistan'a uranyum satışına 2007 yılında prensip anlaşmasına varan Liberal Başbakan John Howard'ın yerine iktidara gelen İşçi Partili Başbakan Kevin Rudd, anlaşmayı iptal etmişti. Kevin Rudd'ın yerine parti içi değişimle 2011 yılında başbakan olan Julia Gillard, Hindistan'a uranyum satışı konusunda İşçi Parti'nin Hindistan'ın gerekli güvenlik tedbirlerini yerine getirirlerse uranyum satışı konusunda ikna etmişti. Enerji konusunda sıkıntı yaşayan Hindistan geçen yıl Avustralya'dan 5 milyar dolarlık maden ithalatı gerçekleştirdi.

KAYNAK: AA