Hawrami: Türkiye güvenilir olduğunu kanıtladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami, Türkiye'nin güvenilir olduğunu kanıtladığını söyledi.

Hawrami: Türkiye güvenilir olduğunu kanıtladı
Hawrami: Türkiye güvenilir olduğunu kanıtladı
GİRİŞ 04.09.2014 11:03 GÜNCELLEME 04.09.2014 11:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Terör örgütü IŞİD'in aniden ortaya çıkışının Irak'ı şiddetli şekilde istikrarsızlaştırdığını ifade eden Hawrami, Bağdat ile yaşanan bütçe krizi nedeniyle memur ve peşmerge maaşlarının ödenemediğini kaydetti. Hawrami, bölgeye ilaç, gıda ve IŞİD ile mücadelede gerekli silahların ulaşmadığını da belirtti.
 

Hawrami, "Irak'ın bütünlüğünü korumak için dostlarımızdan gelecek silah yardımına ihtiyacımız var" ifadesini kullandı ve yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip IKBY'de 1,4 milyon mültecinin olduğunu söyledi.

IŞİD'in bazı enerji kaynaklarını ele gerçirdiğini hatırlatan Hawrami, "Komşularımızla IŞİD'e karşı elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız. Çünkü IŞİD ve destekçilerinin kaynak ve güç elde etmesini engellemeliyiz" dedi.

Hawrami, "Bizim petrolümüz dünyadaki en siyasi petrol ve buna rağmen Türkiye, bize petrolümüzü uluslararası piyasaya taşımakta yardımcı oldu ve güvenilir bir partner olduğunu kanıtladı" ifadesini kullandı.

Bağdat'taki hükümet kurma çalışmalarına değinen Hawrami, Kürtlerin hükümete katılma şartlarını şöyle sıraladı:

"Bağdat'ta kucaklayıcı hükümete ihtiyacımız var. Güç, gelir, enerji kaynaklarının adil paylaşımı, ademi merkeziyetçi bir hükümet kurulursa, belki Irak'ın bütünlüğü korunabilir. Kürtlerin hükümete katılmak için bazı minimum şartları var. Finansal haklarımızın verilmesi, ademi merkeziyetçiliğe sadık kalınması, petrol ve gaza ilişkin çatışmanın geride bırakılması. Bunların bir anda olmayacağını biliyoruz, ancak en azından süre belirlensin."

Ülkedeki istikrarsızlık nedeniyle bazı petrol şirketlerinin çekilmeye başladığına dikkati çeken Hawrami, ilk aşamadaki korkunun geçtiğini, petrol üretiminin azalmadığını, hatta arttığını, ancak zarar görmüş boru hatları ve rafinerilerin çalışır hale gelmesinin en az 1-2 yıl alacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • arif kara 9 yıl önce Şikayet Et
    biz kendimizi biliriz. siz kendinizin ne kadar güvenilir olduğunu sorgulayın, yargılayın.
    Cevapla