Ottaway: Karar Kürt petrolünün önün açacak

Irak Uzmanı Marina Ottaway, Teksas'taki mahkemenin kararına ilişkin "Bu karar ABD pazarını, Kuzey Irak petrolüne açacak" dedi.

Ottaway: Karar Kürt petrolünün önün açacak
Ottaway: Karar Kürt petrolünün önün açacak
GİRİŞ 27.08.2014 16:20 GÜNCELLEME 27.08.2014 16:20


Washington'daki Wilson Center Irak Uzmanı Marina Ottaway, Kuzey Irak petrolünün ABD'ye girişini engelleyen yargı kararının Teksas'taki başka bir mahkeme tarafından bozulmasına ilişkin, "Bu karar ABD pazarını, Kuzey Irak petrolüne açacak" dedi.

Kuzey Irak petrolünün ABD'ye girişini engelleyen yargı kararının Teksas'taki mahkeme tarafından bozulması,uzmanlar tarafından ABD'nin Bağdat'ın muhalefeti nedeniyle bu petrolün satışına karşı tutumunun değişeceğinin sinyali olarak yorumlanıyor.

Ottaway, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken söz konusu mahkeme kararıyla ABD pazarının, Kuzey Irak petrolüne açılacağını savundu.

"Bu karar, Obama hükümetin, Kuzey Irak petrolünü almaması için diğer ülkelere uyguladığı baskıyı da imkansız kılacaktır" diyen Ottaway, kararın yeni itirazların ve mahkeme süreçlerinin yolunu açacağını söyledi.

Washington'daki Küresel Enerji Strateji Ekibi Başkanı Paul Michael Wihbey de kararı, ABD politikasında değişiklik olacağına dair önemli bir sinyal olarak nitelendirdi. Kararın, IŞİD ile mücadelede Kürtlerin kilit rolünün fark edilmesinden kaynaklandığını savunan Wihbey, "Ayrıca, eğer ABD mahkemeleri Kuzey Irak petrolünün ülkeye girişini engellemeye devam ederse, Kongre ve Senato'da da sesler yükselmeye başlar ve bu durum Obama yönetimi için utanç verici olur" diye konuştu.

- Yasal riskler geçerli

Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesi Stratejik Çalışmalar Merkezi Uzmanı Dr. Denise Natali ise mahkeme kararının petrole talip olacak şirketlere yönelik yasal riskleri ortadan kaldırmadığını söyledi. "Mahkeme, hırsızlığın uluslararası sularda değil, Irak'ta olduğunu tespit etti" ifadesini kullanan Natali, mahkemenin Bağdat hükümetine temyiz için 10 günlük süre tanıdığını da anımsattı.

Ceyhan Limanı'ndan 1 milyon varillik Kürt petrolüyle 23 Haziran'da yola çıkan United Kalavrvta tankeri, Teksas'ın Galveston limanına yaklaşmış ve yükünü boşaltmak için beklemeye başlamıştı. Ancak Bağdat merkezi hükümeti, petrol yüklü tankerin planlanan varış yerindeki bölgesel mahkemeye "gemideki petrolün yasa dışı yollardan temin edildiği ve Irak Petrol Bakanlığının izni alınmadan satıldığı" gerekçesiyle dava açmıştı.

Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi hakimi, Bağdat yönetiminin lehine karar vererek, halen tankerde bekleyen 100 milyon dolar değerindeki 1 milyon varil ham petrole taraflar arasında anlaşma sağlanana kadar el konulmasına hükmetmişti. Ancak Kürt Yönetimi, merkezi Bağdat hükümetine karşı dava açmış ve iki hafta devam eden hukuki sürecin ardından, Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi, IKYB lehinde karar almıştı. Bu kararla IKBY petrolünün ABD karasularına girmesinin önü açılmıştı.

KAYNAK: AA