ABD mahkemesinin kararı tartışılyor

Mahkemenin, IKBY petrolünün ABD topraklarında satılabileceği yankıları sürüyor.

ABD mahkemesinin kararı tartışılyor
ABD mahkemesinin kararı tartışılyor
GİRİŞ 27.08.2014 09:07 GÜNCELLEME 27.08.2014 09:07


Güney Teksas Bölgesel Mahkemesinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından gönderilen petrolün, ABD topraklarında satılabileceği yönünde karar almasının yankıları devam ediyor.

IKBY Hükümeti, kararı memnuniyetle karşıladı. Hükümetin resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, "Teksas Mahkemesinin kararıyla merkezi Irak hükümetinin talebi bir kez daha reddedildi. Kürdistan bölgesi, ABD'nin içinde kanunlara göre serbestçe petrol satışı yapabilecek" denildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, "Teksas Mahkemesinin verdiği karar, ABD'de ve başka yerlerde, Kürdistan bölgesinin ham petrolünü satın alan alıcılar için güvence olmalıdır. Alıcıların içi artık rahat olsun. Umarız dün verilen karardan sonra, Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan bölgesinin ekonomik hakkını gaspetmek için girişimlerini sürdürmez" değerlendirmesinde bulundu.

"Kürdistan bölgesi, yasalara göre petrol üretiyor, yüklüyor, ihraç edip satıyor" ifadesini kullanan Hawrami, şunları kaydetti:

"Kürdistan bölgesinin, Irak Anayasası'nda belirlenen hakları, uluslararası hukuk tarafından da tescil edildi. Ümit ediyoruz ki kurulmakta olan yeni Irak hükümeti, Kürdistan bölgesinin petrol ve gazla ilgili haklarını kabul eder ve artık sorun çıkarmaz. Dileriz yeni hükümet, Irak Petrol Bakanlığının zarar verici ve ağır yükler getiren girişimlerinin önünü keser."