Ruslar 100 milyar dolarlık sipariş bekliyor

Ukrayna krizi Ruslar'ı etkilemedi, yıl sonuna kadar 100 milyar dolarlık sipariş bekliyorlar.

Ruslar 100 milyar dolarlık sipariş bekliyor
Ruslar 100 milyar dolarlık sipariş bekliyor
GİRİŞ 26.08.2014 12:37 GÜNCELLEME 26.08.2014 12:37


Rusya Devlet Nükleer Şirketi ROSATOM, Ukrayna krizinin uluslararası faaliyetlerini etkilemediğini ve 2014 sonuna kadar yaklaşık 100 milyar dolarlık sipariş öngörüldüğünü açıkladı.

Akkuyu'da kurulacak Türkiye'nin ilk nükleer santral projesinin de üstlenicisi olan ROSATOM'dan AA'ya açıklama yapıldı.

Ukrayna krizi nedeniyle uluslararası arenada oluşan durumun ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların, ROSATOM'un yurt dışındaki sözleşmelerini etkilemediği belirtilen açıklamada, "Şimdiye kadar yurt dışındaki iş partnerlerimizden hiç biri sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmekten vazgeçmedi" ifadesi kullanıldı.

Nükleerde Ukrayna ile yapılan ortak çalışmaların krizden etkilenmediği ifade edilen açıklamada, bu ülkedeki nükleer santrallere yakıt tedarikinin kesintisiz ve düzenli olarak sürdürüldüğü kaydedildi. Açıklamada, Ukrayna'nın da ödemelerini zamanında yaptığı belirtildi.

Geçen yıl nükleer santrallerle ilgili yaklaşık 73 milyar dolarlık yurt dışı sipariş alındığı, bu yıl sonuna kadar siparişlerin 100 milyar dolara ulaşmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu yıl Macaristan'daki nükleer santrale yeni ünitelerin inşasına ilişkin hükümetlerarası anlaşma imzalandı. Avrupa Birliği üyesi Finlandiya'daki Hanhikivi NGS Projesi kapsamında da ilgili sözleşmeler imzalandı. Vietnam ve Bangladeş'le de anlaşma süreci devam ediyor. Ürdün'deki nükleer santral ihalesi de kazanıldı."

- 30 reaktörün inşası sürüyor

Açıklamaya göre ROSATOM'un Rusya'da 9, yurt dışında 21 reaktör ünitesinin inşası sürüyor. İran, Çin, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Ukrayna, Slovakya, Ermenistan ve Finlandiya'da ROSATOM'un inşa ettiği 36 reaktör faaliyette bulunuyor.

ROSATOM, Arjantin, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Malezya, Güney Afrika Cumhuriyeti ile nükleer santral inşaatına ilişkin müzakerelere devam ediyor.

-100 yıllık rezerv var

ROSATOM'da Rusya ve yurt dışındaki nükleer projeler için 100 yıl yetecek uranyum rezervi bulunuyor. Firmanın dünyanın uranyum zenginleştirme piyasasının yüzde 40'ını, nükleer yakıt piyasasının da yüzde 17'sini karşıladığı belirtiliyor.

KAYNAK: AA