İşte Filistin'deki Coca Cola fabrikası

Türkiye'de boykot çağrısı yapılan Coca Cola'nın Ramalllah'taki fabrikasında 1000 Filistin'li çalışıyor.

İşte Filistin'deki Coca Cola fabrikası
İşte Filistin'deki Coca Cola fabrikası
GİRİŞ 26.08.2014 08:29 GÜNCELLEME 26.08.2014 10:39
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Serpil Yılmaz'ın haberi

İsrail’in Gazze’ye saldırısı sonrasında Türkiye’de bazı markalara boykot başladı. Bunlardan biri de Coca-Cola. The Coca-Cola Company’nin yüzde 15 ortak olduğu Batı Şeria bölgesindeki Ramallah kentinde kurulan NBC’nin Filistinli Genel Müdürü Hindi, ülkedeki en büyük 5. yatırımcı olduklarını dile getirirken, Filistin için yeni üretim kampanyası başladığını söylüyor

The Coca-Cola Company (TCCC) sistemi; Müslüman nüfusun ağırlıklı olarak yer aldığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 22 fabrikada, 34 bin kişiyi istihdam ediyor. Ortadoğu’da ilk olarak 1942 yılında Mısır’da üretime başladı. Suudi Arabistan, Fas ve Tunus ile bölgeye yatırımlar devam etti. Peki Filistin’e ne zaman geldi ve nasıl algılandı? Filistin halkının yaşadığı Batı Şeria bölgesindeki Ramallah kentinde kurulan (National Beverage Company-Milli İçecek Şirketi) NBC’de bu soruların yanıtlarını aradım. 1998 yılında Filistinli Masri ve Huri ailelerinin yüzde 85’ine, TCCC’nin ise yüzde 15’ine sahip olduğu NBC’nin, yine Filistinli Genel Müdürü Imad Hindi, Coca-Cola’nın ülkedeki varlığını ‘adanmışlık’ kavramı ile çerçeveliyor.

Hindi, Coca-Cola’nın lisans haklarının alınış serüvenini, İsrail-Filistin arasında yürütülen barış inşa sürecinin önemli bir denemesi olarak kabul edilen Oslo Görüşmeleri’nden (1993- 1995) başlatıyor. İlk cümlesi, İsrail’in Gazze saldırılarını başlattığı 7 Temmuz’da Türkiye’nin gündemine giren “Coca-Cola boykotu” tezlerine yanıt niteliğinde oluyor: 

“1998 yılında 20 milyon dolar yatırım yapan NBC, Filistin’deki en büyük 3. işveren ve en büyük 5. yatırımcı. Hâkim ortakları Filistinli. TCCC de yüzde 100’ü halka açık, merkezi Atlanta’da bulunan, dünyanın 206 ülkesinde faaliyet gösteren küresel bir şirket. Bu yapısı ile Birleşmiş Milletler’den daha geniş bir ülke ağına sahip.” İçinde bulunduğumuz Ramallah’taki merkezinin yanı sıra, Batı Şeria’nın kuzeyinde bir meyve suyu, Jericho’da doğal kaynak suyu üretimi ile birlikte 3 fabrikası, biri Gazze’de olmak üzere 7 satış ve dağıtım merkezi bulunuyor.

Tesislerinin tümünde toplam 400 Filistinli çalıştığını söyleyen Hindi “Filistin ekonomisindeki en başarılı örneklerden birisiyiz. Filistin toplumuna adanmışlık duygusu ile zorlu dönemlerde bile yatırımlarımızı sürdürdük. Coca-Cola, Sprite ve Fanta gazlı içeceklerin yanı sıra 2005 yılında meyve suyu (Cappy), 2006’da da su (Arwa) markasını getirdik. Son üç yılda 25 milyon dolar yatırım yaparak, kapasitemizi artırdık” diyor. Gazlı içeceklerde yüzde 86, meyve suyunda yüzde 30, su pazarında da yüzde 60 paya sahipler. NBC, yüzde 30 piyasa payı bulunan Gazze’ye 20 milyon dolar yatırım yapmış. Ancak İsrail saldırılarının başladığı 7 Temmuz itibarıyla ölüm kalım mücadelesi veren Gazze’de ekonomi de durmuş… Belki de herkesi en çok şaşırtacak bir başka sonuç ise, TCCC sisteminin yaptığı “Marka Sevgi Skoru” istatistiğinde ortaya çıkıyor. Bu araştırmaya göre, Ortadoğu’da en yüksek puanı Filistin alıyor.

FİLİSTİN’DE ÜRETİM KAMPANYASI BAŞLATTI

Hindi, “Filistin Üretiyor” sloganı ile dünyanın önde gelen reklam ajanslarından Saatchi and Saatchi’yle birlikte eylül ayında başlayacak yeni bir kampanyaya öncülük ettiklerini anlatıyor. Gıdadan, temizlik ürünlerine kadar 12 ayrı sektörün kalkınmasını hedefleyen kampanya, ülkede yatırım iştahını artırmayı ve bin kişilik yeni istihdam hedefliyor. Muhtar Kent’in TCCC’de kadın istihdamını artırma vizyonu, Filistin’de de paylaşılıyor. Hindi, Filistin’de çalışanların yüzde 12’sinin kadın olduğunu belirtiyor. Hindi’nin “Yatırımcılar Filistin’e umut getirdiklerini biliyorlar” sözü, sanırım gerçek durumu özetliyor.

ATLANTA’DAN BİLE BÜYÜK

Ramallah’ta önümüzdeki günlerde açılması planlanan yeni “yönetim ve dağıtım” merkezine gittiğimizde bizi “kırmızı” bir binadan daha fazlası karşılıyor: 10 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan 46 metre yüksekliğindeki binanın simgesi olan dev bir Coca-Cola şişesi. Hindi “Atlanta’daki merkezdeki şişeden daha büyük, tam 11.6 metre. Amerika’da yapıldı, demonte vaziyette geldi. Montajını da üretici firmanın ekibi gerçekleştirdi” bilgisini paylaşıyor. Bu merkezin tamamlanması ile birlikte NBC’nin 400 olan çalışan sayısına 30 kişi daha eklenecek. Habertürk

YORUMLAR 14
  • mert mert 9 yıl önce Şikayet Et
    trajik ve grotesk bir durum - YAZIK. davutoglu filistinli bir baba ile onun kizi icin beraber agliyorlardi 2008 - 2009 yilindaki israil saldirilarindan sonra. o babanin cebinde ne vardi bilen varmi ?? hem cok trajik hemde cok grotesk bir durum. grotesk ustasi franz kafkanin hayallari bile bu grotesk duruma erisemedigi icin onun romanlarinda böyle bir sey bulamazsiniz. o baba kizina aglayacagina, cebindeki seye para verdigi icin aglasaydi daha isabetli olurdu, diye düsünüyorum. biz müslümanlar ne zaman akillanacagiz ??!
    Cevapla
  • suleyman d 9 yıl önce Şikayet Et
    bu zıkkımdan sadece boykot için değil, kendi sağlığımız için uzak durmak lazım; TAVUK TEVBESİ KABİLİNDEN 3 GÜNLÜK BOYKOTLAR YERİNE KALICI ÇÖZÜM ÜRETMEK LAZIM. Ayrık otu gibi her yeri saran bu muzırrata karşı kuru kuruya boykot yerine; vişne, kızilcik, havuç la karışık turunçğillerden yaptığımız taze meyve suları,limonata,ve demirhindiden tutun kavun çekirdeğine varıncaya dek envai tat ve renkte doğal şerbeti alternatif olarak ortaya koyunca "abdurrahman çelebi" kola kendiliğinden "out" oluverdi ☺
    Cevapla
  • esrefinal 9 yıl önce Şikayet Et
    meraktan soruyorum. Belki bir bilen vardır ve beni aydınlatır. Peki bu yahudiler Filistinde coca cola dan başka bir markanın gelip üretim yapmasına izin vermişler de filistinliler onu reddedip illa coca cola olsun mu demişler acaba......Yoksa zaten zavallı FİLİSTİNE acil gıda ve ilaç yardımı bile yasak mı acaba?
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    bizim eve kola girmez, yoğudumuzu kendimiz çalar, ayranımızı kendimiz çırparız !. içimine doyum olmaz !
    Cevapla
  • Cemal Yılmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    BEN İDDİA DEĞİL İSPAT İSTİYORUM.... Coca Cola biz %100 halka açık bir şirketiz diyor..Yani hisselerin tamamı borsada bireysel ve kurumsal yatırımcılara satılmış durumdadır...Halka açık olan ve milyonlarca yatırımcısına kar payı dağıtmak zorunda olan bir şirket yatırımcısının temettü hakkını kısıtlayarak karının %25 ni İsrail' nasıl bağışlayabilir???...Yasal olarak yatırımcısının kar payını ihlal ettiği için bunu yapması mümkün değil...Bunu iddia edenler lütfen bize kaynak göstermelerini rica ediyoruz.....Ayrıca bu boykota en az rağbet ve katılımın mübarek Arab kardeşlerimizden geleceğine ben kalıbımı basarak iddia ya giriyorum....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle