Irak halkı petrole rağmen yoksul

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkeler arasında bulunan Irak'ta halkın % 25'inden fazlası, yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Irak halkı petrole rağmen yoksul
Irak halkı petrole rağmen yoksul
GİRİŞ 21.08.2014 15:15 GÜNCELLEME 21.08.2014 15:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış


20 milyar tonluk kanıtlanmış petrol rezervi ve günlük 3 milyon varil ham petrol üretim kapasitesi ile enerji zengini olan Irak'ta, Amerikan işgali sonrası artan siyasi istikrarsızlık ve yaşanan mezhep çatışmaları, ülkenin ekonomik büyümesini ve gelir dağılımını olumsuz etkiliyor.

Ülke nüfusunun yüzde 25'ten fazlası, günde 2,5 dolardan az gelire sahip ve temel ihtiyaç maddelerine ulaşamıyor. Irak'ta, alt yapı eksikliği ve sağlık hizmetleri yetersizliği nedeniyle çocuk ölüm oranları da yüksek seviyelerde bulunuyor.

Irak, 2003'teki işgalin ardından ülkenin içinde bulunduğu siyasi istikrarsızlığı ve yönetim zaafını aşmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Fuad Masum, eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi görevinden uzaklaştırarak yeni hükümeti kurma görevini Haydar el-İbadi'ye verdi. 10 yılı aşkın süredir içinde bulunduğu kaosu aşmakta zorlanan Irak hükümeti, mezhep kaynaklı aşiret çatışmaları dolayısıyla fakirlikle mücadelede büyük zorluklar yaşıyor.

- IŞİD faktörü

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Suriye'den sonra Irak'ın orta ve kuzey bölgelerinde de hakimiyet kurması, ülkedeki yoksulluğu körüklüyor. Sınırlı ABD müdahalesi IŞİD'in ilerleyişini sekteye uğratsa da halkın maruz kaldığı zorlukları aşmasına yardımcı olamadı.

IŞİD, Irak'ta enerji ve su alt yapılarına karşı geliştirdiği stratejileri ile ülkenin ekonomik kaynaklarının merkezi hükümet eliyle paylaştırılmasına imkan vermiyor.

Irak petrolünün en büyük alıcıları yüzde 19'luk ihracat payıyla ABD, yüzde 19'la Hindistan ve yüzde 13'le Çin. İhracatın neredeyse tamamı Irak'ın Basra Körfezi kıyılarında bulunan limanlarından gerçekleşiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Fatih Volkan 9 yıl önce Şikayet Et
    .... nasıl kullanılacağını bilmeyince...
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    bu hale düşmede kim kabahatli, tabiki Saddamı ABDne satan muhalerfette!. gerçi o günleri arıyorlar fakat iş işten geçti ABD onları 200 sene geriye attı ve başıboş bıraktı !
    Cevapla