Enflasyon son 5 yılın en düşüğünde

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon temmuzda yüzde 0,4'e gerileyerek 2009 yılının ekim ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Enflasyon son 5 yılın en düşüğünde
Enflasyon son 5 yılın en düşüğünde
GİRİŞ 14.08.2014 14:32 GÜNCELLEME 14.08.2014 14:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış


Avro Bölgesi'nde temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 0,4'e, AB'de ise yüzde 0,6'ya geriledi.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerine göre, Avro Bölgesi'nde 2014 yılı haziran ayında yüzde 0,5 olan yıllık enflasyon temmuzda yüzde 0,4'e geriledi. Böylece bölgede yıllık enflasyon 2009 yılının ekim ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Yıllık enflasyon geçen yıl temmuz ayında ise yüzde 1,6 olarak ölçülmüştü. Avro Bölgesi'nde temmuzda aylık enflasyon ise yüzde 0,7 azaldı.

AB'de ise haziranda yüzde 0,7 olan yıllık enflasyon, temmuz ayında yüzde 0,6'ya geriledi. Geçen yılın aynı döneminde söz konusu oran yüzde 1,7 olarak ölçülmüştü. AB'de temmuz ayı enflasyonu ise yüzde 0,5 geriledi.

- Enflasyon 13 ülkede azaldı

AB'de yıllık enflasyon geçen aya kıyasla 13 ülkede azaldı, 8 ülkede arttı, 6 ülkede ise değişmedi. Temmuz ayında enflasyonu eksi seviyeye düşen ülkeler, yüzde 1,1 ile Bulgaristan, yüzde 0,8 ile Yunanistan, yüzde 0,7 ile Portekiz, yüzde 0,4 ile İspanya ve yüzde 0,2 ile Slovakya olarak sıralandı.

AB'de en yüksek yıllık enflasyon oranı ise yüzde 1,7 ile Avusturya'da belirlendi. Avusturya'nın ardından yüzde 1,5 ile Romanya ve yüzde 1,2 ile de Lüksemburg en yüksek enflasyon oranlarını gördü.

- Enflasyon hedefi yüzde 2

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2 olarak belirlenen enflasyon hedefi göz önüne alındığında ECB Başkanı Mario Draghi'nin düşük enflasyonla mücadele için "geleneksel olmayan araçlar" kullanacağı tartışılıyor.

Açıklanan enflasyon rakamları ECB'nin fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2 seviyesinin oldukça altında gerçekleşti.

Ekonomistler, uzun süreli düşük enflasyonun bölgede deflasyon riskinin oluşabileceği yönündeki endişeleri artırdığını bildiriyor. Ayrıca, bu tür risklerden dolayı ECB, haziran faiz oranlarında kesintiye gitmişti

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Burak Öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    inşallah;. bizde o günleri görebilecek miyiz acaba? :)
    Cevapla