O antlaşma İran'a zarar verebilir

Uzmanlar, Rusya ile İran arasında yapılan petrol anlaşmasının, İran'a uluslararası arenada zarar verebileceği görüşünde.

O antlaşma İran'a zarar verebilir
O antlaşma İran'a zarar verebilir
GİRİŞ 07.08.2014 11:47 GÜNCELLEME 07.08.2014 11:47


İki ülke arasında dün yapılan anlaşmaya göre, Rus yapımı bazı sanayi makineleri, gıda, tekstil ürünleri ve inşaat malzemeleri karşılığında İran, Rusya'ya günde 500 bin varil petrol verecek.

Konuya ilişkin AA muhabirine konuşan Londra'daki Natixis Yatırım Bankası Petrol Piyasası Uzmanı Abhishek Deshpande Ceng, anlaşmanın detaylarının henüz bilinmediğine dikkati çekerek, "Anlaşma, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasındaki müzakerelere olumsuz etki yapabilir" dedi.

Batının petrol yaptırımlarını İran'a karşı koz olarak kullandığına değinen Abhishek Deshpande Ceng, şöyle konuştu:

"ABD, hala İran'ın günlük 1 milyon varilden fazla petrol satmasına izin vermese de İran, geçen kasımda varılan geçici anlaşmadan sonra özellikle Çin ve Hindistan'a fazladan bir küçük miktar daha satıyor ve müzakerelerin yürümesi için buna göz yumuluyor. Eğer Rusya-İran anlaşması, petrol ambargosunun hakkından gelirse, Batı, İran ile müzakerelerde zorluk yaşar, çünkü İran nükleer programından vazgeçmemek için direnecek bir pozisyon elde eder."

Abhishek, İran'ın, petrol üretimini geliştirmek için yabancı şirketlere ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Ancak, İran'daki rezervler kaya petrolü olmadığı için ya da konvansiyonel olmayan yollarla çıkarılması gereken petrol türü olmadığı için, Rus şirketler İran'a yine de petrolün çıkarımında yardımcı olabilir. Ama en iyi teknolojiyi Rus şirketlerin sunacağı da söylenemez" diye konuştu.

Amerikan Northeastern Üniversitesi Ekonomi Profesörü Kamran Dadkhah ise anlaşmanın sadece Ruslara yarayacağı görüşünde.

Dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı Rusya'nın, İran'dan alacağı petrolü de ihraç edeceğini belirten Dadkhah, bu nedenle İran'ın sattığı petrolün değerinin uluslararası petrol fiyatlarından düşük olacağını söyledi.

Rusya'nın ise İran'a petrol karşılığında vereceği Rus yapımı malların düşük kalitede olacağını öne süren Dadkhah, İran'ın bu ticaretten zararlı çıkacağını savundu.

KAYNAK: AA