Kürt petrolünün gizemli alıcısı belli oldu

Kürt petrolünün gizemli alıcısı LyondellBasell kimya şirketinin sahibi Ukraynalı milyarder işadamı Leonard Blavatnik olduğu ortaya çıktı.

Kürt petrolünün gizemli alıcısı belli oldu
Kürt petrolünün gizemli alıcısı belli oldu
GİRİŞ 31.07.2014 14:31 GÜNCELLEME 31.07.2014 14:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi(IKBY)’nin Türkiye’ye gönderdiği ve Ceyhan’da depolanan petrolün ilk partisi Mayıs ayı içinde Ceyhan’dan United Leadership isimli tankere yüklenerek yola çıkmıştı. İlk gemi Irak Merkezi Hükümetinin diplomatik baskıları sonucu Fas açıklarında demirleyerek bekleyişine devam ederken Kuzey Irak Petrolünü taşıyan 4’üncü gemi olan United Kalavrvta isimli gemi ise geçtiğimiz haftalarda Ceyhan’dan aldığı petrolü ABD’ye ulaştırmak üzere yola çıktı.

ABD’de  Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi’nin geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak petrolünün satışının yapılamayacağı yönünde aldığı karar Erbil ve Ankara’da şok etkisi yaratırken bir diğer merak edilen konu da Kuzey Irak petrolünü alan ABD’li alıcının kim olduğu oldu.

Söz konusu United Kalavrvta isimli gemi ise halen ABD mahkemesinin kararı sonrasında Meksikakörfezinde Teksas’ın Galveston limanı açıklarında petrol yüklü olarak bekleyişini sürdürüyor.

DÜNYANIN 33. ZENGİNİ

ABD Enerji Enformasyon İdaresi(EIA)’nin açıkladığı veriler ve sektör kaynakları Mayıs ayında teslim edilen ve 2 tanker Kuzey Irak Petrolü satın alan şirketin LyondellBasell isimli kimya şirketi olduğunu ifade ediyor.

Reuters’ın haberine göre, Kuzey Irak petrolünün gizemli alıcısı olarak görünen LyondellBasell kimya şirketinin sahibi Ukrayna doğumlu milyarder işadamı Leonard Blavatnik. Forbes verilerine göre Blavatnik Dünya’nın en büyük milyarderleri sıralamasında 33’ncü sırada. 

Blavatnik’in sahibi olduğu şirket Kuzey Irak yönetiminin gönderdiği 4 petrol tankerinin 2 tanesinin alıcısı olarak görülüyor. Hatırlanacağı üzere Marinoula isimli petrol tankeri 1 Mayıs’ta 265 bin varillik petrolü Houstan’daki petrol terminaline boşaltmıştı. Petrolü alan şirketin kim olduğu ise belirtilmemişti.

Amerika Enerji Enformasyon Dairesi(EIA)’nin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre LyondellBasell şirketine ait Houston Refining Şirketinin Mayıs ayında Kuzey Irak petrolü ithal ettiğini gösteriyor.

Şirketin Kuzey Irak petrolünü ithal ettiğini gösteren en önemli dayanak ise yine ithal edilen petrolün gravite, sülfür gibi içeriklerini gösteren analiz sonuçları. Gelen petrolün analiz sonuçları petrolün Irak’ın ihraç ettiği değerlerden çok farklı olduğunu ve Kuzey Irak’ta üretilen Shaikan petrolüne eş değer olduğunu ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yıllarda ABD küçük partiler halinde Kuzey Irak petrolü ithal etmişti. İlgili ithalatlar ile gelen petrollerinde mayıs ayında gelen tankerdekilerle aynı değerlere sahip olduğu görülüyor.

LyondellBasell ise konuya ilişkin kendilerine iletilen sorulara henüz bir açıklama yapmadı. (Caspitantv.net)

YORUMLAR 1
  • mert mert 9 yıl önce Şikayet Et
    keske desifre olmasalar. yoksa sionistler bunlarida hedef alir sonra.
    Cevapla