Yukos davasında Rusya mahkum oldu

Mahkeme, Rusya'nın yaklaşık 1,9 milyar avro para cezası ödemesini kararlaştırdı.

Yukos davasında Rusya mahkum oldu
Yukos davasında Rusya mahkum oldu
GİRİŞ 31.07.2014 14:15 GÜNCELLEME 31.07.2014 14:15


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "Yukos" petrol şirketinin usullere aykırı kamulaştırıldığı gerekçesiyle Rusya'nın yaklaşık 1,9 milyar avro para cezası ödemesine karar verdi.

Lahey Tahkim Mahkemesi'nin, "Yukos" petrol şirketinin kamulaştırılmasına ilişkin Rusya'nın 50 milyar dolar ceza ödemesini kararlaştırmasının ardından bugün de AİHM, daha önce ihlal kararı verdiği dava ile ilgili maddi tazminat kararını açıkladı.

AİHM, Rusya'yı yaklaşık 1.9 milyar avro para cezasına çarptırdı. AİHM kararı gereği Rusya'nın 300 bin avro da mahkeme masrafı ödemesi gerekecek. Mahkeme, Rusya'ya 6 ay içinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne ödeme planını sunmasını istedi.

Başvuru sahipleri AİHM'e yaptıkları ilk başvuruda 81 milyar avro talep etmiş, daha sonra dava sürecinde bunu 38 milyar avroya düşürmüşlerdi.

AİHM, 2011 yılında aldığı kararda Rusya'nın söz konusu dava ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin mal ve mülkiyetin korunma hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. AİHM, dava kararı ile ilgili tazminat kararını daha sonra vereceğini açıklamıştı.

Rusya'nın bugünkü karara itiraz edip üç ay içinde temyiz niteliğindeki büyük daireye gitme hakkı bulunuyor.

Yukos petrol şirketi, 1993-2007 yıllarında faaliyet göstermişti. 2003 yılında şirket sahibi Mihail Hodorkovski ve şirket ortağı Platon Lebedev hakkında sahibi olduğu Yukos petrol şirketinin hisselerini el altından Amerikan Exxon ve Chevron şirketlerine satmaya çalıştığı iddialarıyla soruşturma başlatılmıştı. Hodorovski ve Lebedev, vergi kaçırmak suçlamasıyla 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yukos şirketi, 2004 yılında vergi borçlarına karşılık ihale yoluyla "BaykalFinansGroup", ardından da devlet petrol şirketi "Rosneft'e" geçmişti.

KAYNAK: AA