Arjantin iflasın eşiğinde

Arjantin Ekonomi Bakanı bugün ülkenin kreditörleriyle son bir kez masaya oturarak borcun yeniden yapılandırılması olasılığını görüşecek.

Arjantin iflasın eşiğinde
Arjantin iflasın eşiğinde
GİRİŞ 30.07.2014 13:20 GÜNCELLEME 30.07.2014 13:20

Görüşmeler yine sonuçsuz kalırsa Arjantin'in moratoryum ilan ederek borcunu ödeyemediğini açıklaması bekleniyor.

Arjantin tahvillerine yatırım yapan kreditörler vadesi gelen 1,3 milyar dolarlık tahvilin geri ödemesini talep ediyor.

Ülkenin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, Salı gecesi kreditörlerle New York'ta uzun bir toplantı yapmış ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştı.

Arjantin'in istekleri borcun yeniden yapılandırılması ve faiz geri ödemelerinde kesinti yönünde.

Daha önce kreditörler konuyu ABD'de mahkemeye götürmüş ve Arjantin hükümetine dava açmıştı.

Mahkeme ise, Çarşamba gününe kadar uzlaşı sağlanmaması durumunda Arjantin'in talep edilen ödemeyi yapması gerektiğine hükmetmişti.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te anlaşma ümitlerinin oldukça azaldığı belirtiliyor.

'Akbabalar'

Arjantin hükümeti, spekülatif yatırım fonlarının ülkenin en zor zamanlarında tahvilleri ucuza aldığını ve borcu yeniden yapılandırma tekliflerine de hiçbir zaman yanaşmadıklarını söylüyor.

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, kreditörleri 'akbabalar' olarak tanımlarken Arjantin'in borç sorunundan faydalanıp kâr peşinde koşmakla suçluyor.

Arjantin diğer tahvil yatırımcılarından borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep etmiş ve faiz ödemelerinde yüzde 70'e varan kesintiler elde etmeyi başarmıştı.

Ancak spekülatif fonlara olan borcun tümünün geri ödenmesi gündeme gelirse, diğer yatırımcılar da daha önceki anlaşmayı yok sayıp yatırımlarının tümünün geri ödemesini talep edebilecek.

Arjantin halkı ise ülkenin borç sorununu 'fazlasıyla karmaşık' buluyor ve krizin nedenlerini anlamakta güçlük çektiklerini dile getiriyor.

Ancak ülkenin büyük kısmı için krizin nedeni iki kelimeden ibaret: Akbaba fonları.

Temerrüt nedir?
Temerrüt borç alan bir kişinin, kuruluşun ya da ülkenin borçlandığı kişiye verdiği taahhütleri yerine getirememesi durumu olarak tanımlanıyor.

Örneğin yatırımcılara tahvil, yani borç senedi satan bir ülke ödemeleri zamanında yapamazsa temerrüde düşmüş oluyor.

'Temerrüde düşme' terimi borçlarını geri ödeyemeyecek duruma gelen ülkeler için de kullanılıyor.

Bir ülkenin temerrüde düşmesi durumunda tahvil yatırımcıları ödemelerin acilen yapılmasını talep edebiliyor. Bunun dışında ülke uluslararası piyasalardan borçlanamaz hale gelebiliyor. Bunun sonucunda da kamu çalışanlarının maaşlarının ödenememesine kadar varan bir kriz patlak verebiliyor.

Yine temerrüt mü?
Her ne kadar Arjantin hükümeti ülkenin bu kez temerrüde düşmeyeceğini ve yükümlülüklerini yerine getireceğini savunsa da, Arjantin halkı daha önce yaşanan temerrüdlerin bir benzerinin gerçekleşebileceğini düşünüyor.

Birikimi olanların paralarını çekmek için bankaların önünde kuyruklar oluşturmaya başladığı gelen haberler arasında.

BBC'ye konuşan iki çocuk annesi Carina Etchegaray 2001'deki temerrüt ilanıyla birlikte neredeyse tüm birikimini kaybettiğini söylüyor ve "O dönemde bir ev almayı hayal ediyorduk. Ancak hükümet bankalardaki mevduat hesaplarını dondurduğunu açıkladı ve paramızı dahi çekemedik. Sonunda bloke hesap açıldı ancak o zamana kadar Arjantin pesosu çoktan devalüasyona uğramıştı. Tüm bir anda birikimimiz buharlaştı" diyor.

O zamandan bu güne kadar sürekli bir kriz beklentisiyle yaşadıklarını söyleyen Etchegaray, "Ama yapacak bir şey yok. İki de çocuğunuz varsa duruma uyum sağlayıp bir şekilde çalışmaya devam etmeniz gerekiyor" diye ekliyor.