BM'den Irak'ta örgütlerin petrol satışına tepki

BM Güvenlik Konseyi, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren bazı terör gruplarının petrol satışını kınayan başkanlık açıklaması yayımladı.

BM'den Irak'ta örgütlerin petrol satışına tepki
BM'den Irak'ta örgütlerin petrol satışına tepki
GİRİŞ 28.07.2014 21:46 GÜNCELLEME 28.07.2014 21:46

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye ve Irak'ta bulunan bazı terör örgütlerinin petrol satışı yapmasını "şiddetle" kınayarak, yasal olmayan yollarla edinilmiş bu petrolü satın alan ülkelerin BM yaptırımlarına aykırı davrandıkları uyarısında bulundu.

BMGK'nın 15 üyesinin oyuyla yapılan başkanlık açıklamasında, BM'nin yaptırım listesinde bulunan ve Suriye'de faaliyet gösteren Nusra Cephesi ile Suriye ve Irak'ta yer alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü hedef alındı. Açıklamada, bu örgütlerin iki ülkede petrol havzaları ve boru hatlarını ele geçirmesinden "büyük kaygı" duyulduğu belirtilerek, sözkonusu örgütlerin daha fazla yaptırıma muhatap olabilecekleri kaydedildi.

Açıklamada, terör örgütlerinin petrol havzası ve altyapısını ele geçirmelerinin ''bu örgütlere daha fazla kaynak sağlayabileceği, bunun da örgütlere yabancı ülkelerden yeni üyeler bulma ve terör faaliyetlerinin yürütülmesinde daha fazla olanak yaratacağı endişesinin taşındığı'' bildirildi.

BMGK ayrıca, üye devletlere uyarıda bulunarak, ''üye ülkelerin vatandaşları veya topraklarından herhangi birinin bu örgütlere yönelik ticari ve finansal transfer sağlanmamasından emin olmalarını'' istedi.

Başkanlık açıklamasının yapılabilmesi için BMGK'ya üye 15 ülkenin de onayı gerekirken, açıklamanın herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.

KAYNAK: AA