Her yıl 600 bin kişi çok çalışmaktan ölüyor

Çin’de her gün yaklaşık 2 bin kişi çok çalışmaktan dolayı hayatını kaybediyor.

Her yıl 600 bin kişi çok çalışmaktan ölüyor
Her yıl 600 bin kişi çok çalışmaktan ölüyor
GİRİŞ 05.07.2014 06:03 GÜNCELLEME 05.07.2014 10:08


Geçtiğimiz gün çok çalıştığı için ölen Çinli'den sonra gözler bu ülkeye döndü.

China Youth Daily gazetesine göre, Çin’de yer yıl 600 bin kişi çok çalışmaktan dolayı ölüyor. China Radio International, Nisan ayında günde çok çalışmaktan dolayı ölen kişi sayısının 1600’ye çıktığını açıkladı.

Çin’in bankacılık denetleme ve düzenleme kurumu yönetim kurulu üyelerinden 48 yaşındaki Li Jianhua'nın aşırı yoğun çalışmaktan ötürü hayatını kaybetmesi Çin'de geniş yankı buldu.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Sina Weibo isimli web sitesi, aşırı stresli yaşamdan yakınanların şikayetleriyle dolu. PricewaterhouseCoopers çalışanı Angela Pan, kendi blogunda kaleme aldığı yazıda, haftasonları da dahil uzun saatler çalışmaktan yorulduğunu, bir tatile ihtiyacı olduğunu ve stresten tükenmek üzere olduğu ifadelerine yer verdi.

Çin'de beyaz yakalılar, aşırı çalışamayı, ekonomik gelişmenin taşma noktası olarak görüyor. Çin hizmet sektörü, ekonomik çıktı anlamında imalat sanayini geçmiş durumda. Fabrika çalışanları, azalan sayılarının sayesinde daha kısa çalışma saatleri ve daha iyi ücret pazarlığı avantajı elde ediyor. Capital University Ekonomi Fakültesi Dekanı Yang Heqing, Çin çalışma yaşamında dengelerin önemsenmediğini belirtti. Heqing'ın, Beijing'de Çin'de yüzlerce çalışana ev ya iş yerindeki yaşamlarıyla ilgili uyguladığı ankete göre çalışanların yüzde 60'ı günde çalışma saatlerinin 2 saat üzerinde çalıştıklarını ve bunun aile ile sağlıkları üzerinde olumsuz etki yarattığına dikkat çekildi.

MESAİDE HAYATINI KAYBETTİ

Li Jianhua, 23 Nisan gecesinde önemli bir rapor yetiştirmek için mesaideyken hayatını kaybetti.

Kurumdan yetkililer, ölümün yoğun çalışma ve stresten kaynaklandığını kabul etti ve Li’nin kendisini işe adamasını diğer çalışma arkadaşları için de örnek oluşturması gerektiğini belirtti.

Kurumun Çince açıklamasında, “Li, işin kalitesini artırmak için mesaiye kalkmaktan çekinmedi. Gece gündüz çalıştı ve işini belirli bir disiplin içinde tüm enerjisini ve tutkusunu vererek yaptı” ifadelerine yer verildi.

Son olarak Londra’da 21 yaşındaki bir bankacılık stajyeri de uzun çalışma saatlerine dayanamayıp hayata veda etmişti.