Euro Bölgesi tahvillerine olan talep azalıyor

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) inatla güçlü bir seyir izleyen euroyu zayıflatma amacına ulaşmasına yardımcı olabilir.

Euro Bölgesi tahvillerine olan talep azalıyor
Euro Bölgesi tahvillerine olan talep azalıyor
GİRİŞ 27.06.2014 21:54 GÜNCELLEME 27.06.2014 21:54

Yatırımcılar, AMB Başkanı Mario Draghi'nin ortak para birimi bloğunun dağılmasını önlemek için gereken ne varsa yapılacağı savını gündeme getirdiği 2012 yılından bu yana Euro Bölgesi'nin mali açıdan zayıf olan ülkelerinin tahvillerine akın ediyor. Euro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanmanın ılımlı bir seyir izlemesinin yanı sıra ABD'de faizlerin son derece düşük olması da yatırımcıları bu varlık sınıfına itmişti.

Ancak Euro Bölgesi tahvillerine ilişkin söylentilerin tahvil faizlerini aşağı çekmesiyle getiri oranı arayışındaki yatırımcılar için bu tahvillerin cazibesi azalmaya başladı.

244 milyar dolar değerinde varlık yöneten Pioneer Investments şirketinden Avrupa tahvil piyasaları bölüm başkanı Cosimo Marasciulo konu hakkında, "Değerlemeler birkaç ay önce olduğu kadar cazip değil. Yükseliş dönemi geride kaldı," diye konuştu. Elindeki İtalya ve İspanya tahvilleri miktarını bu yıl düşüren şirket portföyünü küçültme seçeneğini değerlendiriyor.

Açıklanan son veriler diğer kişilerin de benzer şekilde düşündüğünü gösteriyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan Nisan ayına ilişkin AMB verileri Euro Bölgesi tahvillerindeki sermaye çıkışının arttığını gösterdi. Sonuç olarak Nisan ayında bölgedeki ödemeler dengesi iki yıldır ilk kez negatife dönmüş oldu.

Böylece sermaye girişleri ile desteklenen euronun kilit önemdeki dayanklarından biri ortadan kaybolabilir. AMB'nin genişlemeye gitmesine ve Fed'in parasal çıkışı sürdürmesine rağmen ortak para birimi bu yıl oldukça hafif şekilde zayıfladı.

BNP Paribas BNP.FR +0.56% stratejisti Daniel Katzive konu hakkında, "Kendi bölgelerinde getiri elde etme fırsatlarının azalması Euro Bölgesi yatırımcılarını deniz aşırı ülkelere iterken yabancı yatırımcıların getiri oranı arayışına girme teşviklerini de azaltıyor," diye konuştu. BNP Paribas stratejistleri bu durum nedeniyle şu sıralar 1.36'dan işlem gören euro/dolar paritesinin yıl sonu itibariyle 1.30'a kadar gerileyebileceğini düşünüyor.

Euro Bölgesi çevre ülkelerinde tahvil faizleri bu yıl sert şekilde geriledi. Tradeweb'e göre 2013 sonunda yüzde 4,15 olan 10 yıllık İspanya tahvillerinin faizi yüzde 2,64'e gerilemiş durumda. Aynı vadeye sahip İtalya tahvillerinin faizi ise yüzde 4,10'dan yüzde 2,73'e geriledi. Portekiz ve Yunanistan tahvillerindeki gerileme ise daha da sert.

Portföy yöneticisi Erik Weisman'a göre MFS Investment Management şirketi de tahvil faizlerinin son aylarda gerilemesi nedeniyle portföyünde küçülmeye giderek diğer fırsatları değerlendirmeye başladı. Weisman konu hakkında, "Genel olarak bakıldığında her şey çok pahalı ancak karşılaştırmalı olarak bakıldığında gelişmekte olan piyasalar gelişmiş piyasalardan daha cazip görünüyor," diye konuştu.

Euronun zayıflaması Euro Bölgesi'nin hali hazırda kırılgan olan toparlanmasına yardımcı olabilir. AMB de eurodaki güçlü seyrin enflasyon üzerinde baskı yarattığına dikkat çekmişti.

AMB verilerine göre Nisan ayında hisse senedi piyasalarına güçlü bir giriş oldu ancak yabancı yatırımcılar yaklaşık bir yıldır ilk kez Euro Bölgesi tahvillerinden fon çekti.

Yatırımcılar elbette ki Euro Bölgesi tahvillerinde sert bir satışa hazırlanmıyor. Ancak varlık yöneticileri diğer bölgelerdeki getirileri daha cazip bulmaya başlamış durumda.

Boston merkezli Eaton Vance EV +0.03% şirketi portföy yöneticilerinden Eric Stein konu hakkında, " İtalya, İspanya mı yoksa Hindistan tahvili mi almak istersiniz? Ben Hindistan tahvil piyasasında olmayı tercih ederim," yorumunda bulundu.

Şirket bir süredir Euro Bölgesi çevre ülkelerinin piyasaları için aşağı yönlü beklentiye sahip ve İspanya tahvillerinde kısa pozisyon almış durumda.

WSJ