''Kuzey Irak kendi başına petrol satamaz''

Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Bahedh Kuzey Irak'ın kendi başına petrol ihraç edemeyeceğini öne sürdü.

''Kuzey Irak kendi başına petrol satamaz''
''Kuzey Irak kendi başına petrol satamaz''
GİRİŞ 11.06.2014 14:54 GÜNCELLEME 11.06.2014 14:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış


Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi Bahedh, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Merkezi hükümet arasında petrol ihracı konusundaki anlaşmazlıkla ilgili olarak "Irak'ın petrolünden elde edilen bütün paralar, tek bir hesap üzerinden yapılmalıdır. Ana problem budur" dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı'nın (OPEC) 165'nci toplantısı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı. OPEC'in genel merkezinde gerçekleşen toplantıya, 14 üye ülkenin petrol bakanları ile birlikte delegeler katıldı. Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda alınan geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Toplantı öncesi iki eylemci, toplantının yapılacağı binanın önünde "NATO'ya ve Savaşa Hayır. İnsan hakları öncedir" yazılı pankart açtı.

Toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi Bahedh, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul'da gerçekleştirdiği şiddet olaylarının Irak'ın petrol üretimine etki edip etmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine, bu olayların petrol üretimini etkilemeyeceğini ve bu nedenle şiddet olaylarından endişe duymadığını söyledi.

Bahedh, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Merkezi hükümet arasında petrol ihracı konusundaki anlaşmazlığın asıl nedeninin ne olduğu sorusuna şöyle cevap verdi: "Irak'ın petrolünden elde edilen bütün paralar, tek bir hesap üzerinden yapılmalıdır. Ana problem budur. Kuzey Irak, kendi başına petrol ihraç edemez çünkü Irak'ın bir parçasıdır."

Libya Gaz ve Petrol Bakanı ve OPEC Başkanı Ömer Ali Elshakmak ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada, petrol piyasasındaki son durumu görüşmek üzere en son 6 ay önce toplandıklarını hatırlatarak, dünya ekonomisindeki iyileşmeden kaynaklanan petrol piyasasında istikrarın arttığına tanık olduklarını söyledi.

Küresel ekonomik büyümenin 2013 yılında yüzde 2,9'dan, 2014 yılı için yüzde 3,4'e çıkmasının öngörüldüğünü söyleyen Elshakmak, "Bu pozitif ekonomik görümünün yansıması olarak dünya petrol talebinin büyümesinin günlük 1,1 milyar varilden, 2014'de ortalama günlük 91,2 milyar varile çıkmasını bekliyoruz. Bu büyümenin genişlemesini, daha çok OPEC üyesi olmayan ülkelerden gelmesini bekliyoruz" dedi.

Elshakmak, OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol arzının bu yıl günlük 1,4 milyar varilden günlük 55,58 milyar varile çıkarılmasının öngörüldüğünü ve bu büyümenin Kuzey Amerika ve Brezilya'dan geleceğini kaydetti.

Petrol fiyatları ile ilgili OPEC referans sepetinin son iki yıldır makul istikrarı koruduğunu ve varil başına fiyatın 105 ile 110 dolar aralığında seyrettiğini ifade eden Elshakmak, bu fiyatın üretici ve tüketiciler tarafından kabul edilebilir bir rakam olduğunu aktardı.

"Petrol piyasası, hızla artan talebi karşılayan yeterli üretim nedeniyle istikrarlı ve dengelidir" diyen Elshakmak, OPEC'in petrol piyasasındaki gelişmeleri sürekli izlemeye devam edeceğini vurguladı.

Bağımsız petrol üreten ülkeler arasında işbirliğini geliştirme amacıyla 1960'da kurulan OPEC'in kurucu üyeleri Suudi Arabistan, İran, Kuveyt, Irak ve Venezuela'dan oluşuyor.

Teşkilata, sonradan Katar (1961), Libya (1962), Endonezya (1962), Ekvador (1963-1993), Birleşik Arap Emirlikleri (1967), Cezayir (1969), Nijerya (1971), Gabon (1975-1995) ve Angola (2007) katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    AKIYOR BiLE !. Kuzey Irak bizim, senin konuşmaya gereğin bile yok !
    Cevapla
  • halil soba 9 yıl önce Şikayet Et
    SENİ ADAM YERİNE KOYAN KİM.EĞER KUZEY IRAK KENDİ BAŞINA PETROL SATAMAZ DİYORSAN ÖNCE IŞID I IRAKTAN ÇIKAR TOPRAKLARINA SAHİP OL.. Eğer kuzey ırak kendi başına petrol satamaz diyorsan,önce bir ülke olduğunu toprak bütünlüğünü herkese kabul ettir,topraklarına sahip çık,ışıd ı toprakjlarından at,sonra kuzey ırak kimdir,bizim toprak bütünlüğümüz vardır de,olurmu.
    Cevapla