Putin'in trilyon dolarlık Karadeniz zaferi

Ukrayna krizini fırsat bilen Rusya, Kırım'ı topraklarına katarak hem askeri gücünü pekiştirdi hem de Karadeniz'in trilyonlarca dolarlık doğalgaz ve petrol yataklarını ele geçirdi

Putin'in trilyon dolarlık Karadeniz zaferi
Putin'in trilyon dolarlık Karadeniz zaferi
GİRİŞ 19.05.2014 06:30 GÜNCELLEME 19.05.2014 07:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ukrayna'nın Başkenti Kiev'de, Rus yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e karşı başlayan isyan sonunda Yanukoviç'in kaçarak Rusya'ya sığınmasıyla muhalifler zafer kazandıklarını düşündü. Oysa ki geçen zaman içinde asıl zaferin Rusya lideri Vladimir Putin tarafından kazanıldığı anlaşıldı. Devrimin hemen sonrasında Ukrayna'nın doğusunda patlayan isyan, ülkeye bağlı özerk bölge Kırım'ın bağımsızlık ilan ederek Rusya'ya katılmasıyla sonuçlandı. Rusya'nın buradaki Sivastopol limanında çok önemli bir deniz üssü zaten bulunuyordu ancak Ukrayna ile arasında sık sık sorun olabiliyordu.

Kaçan balık büyük oldu

Kırım'ın Rus kontrolüne geçmesinin ardından Karadeniz'de stratejik avantaj Moskova lehine pekişmiş oldu. Ama gözden kaçan çok önemli bir ayrıntı vardı... Amerikan New York Times gazetesi işte bu 'ayrıntı'yı dün sayfalarına taşıdı. Putin'in Kırım'ı topraklarına katarak Karadeniz'de trilyonlarca dolar değerinde bir enerji rezervine de sahip olduğunu yazdı.

Uluslararası hak

Birleşmiş Milletler anlaşmaları tarafından düzenlenen münhasır ekonomik bölgeler, denize kıyısı olan ülkelere kıyılarından 230 mil açığa kadar hak tanıyor. Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğu dönemde Ukrayna, Karadeniz'in kuzeyinde çok zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına hükmediyordu. Rusya o günlerde Karadeniz'de 67 bin kilometrekarelik bir münhasır ekonomik bölgeye sahipti. Yani petrol ve doğalgaz çıkarmak için Litvanya kadar bir alanı vardı. Gerisi tamamen Ukrayna'ya aitti. Ancak Kırım'ın Rus topraklarına katılmasından sonra Karadeniz'de dengeler tamamen değişti. Putin, sahip olduğundan daha fazlasını, yaklaşık 93 bin kilometrekarelik bir alanı daha ekonomik bölgesine ekleyiverdi. Hem de bu alanlar en zengin rezervlerin bulunduğu bölgelerdi.

Düşmana bağımlı oldu

Karadeniz'de Rusya'nın ele geçirdiği bölgelerin değeri trilyonlarca dolar. Ukrayna'ya kalan bölgede ise herhangi bir önemli enerji kaynağına rastlanmadı. Kırım'ı kaybeden Ukrayna, daha uzun yıllarca enerji konusunda Rusya'ya bağımlı.

YORUMLAR 1
  • ŞAHİN AVCI 9 yıl önce Şikayet Et
    ee hani karadenizde petrol ve gaz yoktu ve bizim için arama yapan büyük şirketlet yok diyodu ?. Kendi petrol ve doğalgazımızı kendimiz arayacak bağımsızlığa kavuşmadan tam bapımsız olamayız. Bu kartellere güvenerek olmaz bu iş.
    Cevapla