Montebourg: Alstom millileştirilmesi için erken

Fransa Ekonomi Bakanı Montebourg Alstom'un geçici olarak millileştirilmesini tartışmak için erken olduğunu söyledi

Montebourg: Alstom millileştirilmesi için erken
Montebourg: Alstom millileştirilmesi için erken
GİRİŞ 28.04.2014 13:55 GÜNCELLEME 28.04.2014 13:55

Fransa Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg, ABD'li General Electric ile Alman Siemens'in, enerji alanındaki birimini satın almak veya işbirliğine gidebilmek için harekete geçtikleri Fransa'nın Alstom şirketinin geçici olarak millileştirilmesine ilişkin, bunu tartışmak için erken olduğunu söyledi.

Fransa'nın dünyanın birçok ülkesinde yatırımları olan Alstom şirketinin enerji alanındaki biriminin satılması veya ortak yatırıma gidilmesine ilişkin muhalefet devletin de hissesi bulunduğu şirketin içinde bulunduğu zor durumdan çıkması konusunda hükümeti beceriksizlikle suçlarken, Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg, ''şirketin geçici millileştirilmesi konusunu tartışmanın henüz erken olduğunu'' ifade etti.

RTL radyo kanalına konuşan Fransız Bakan, "verilen tekliflerin yeterli olmaması halinde şirketin geçici millileştirilmesinin gündeme gelip gelmeyeceği" yönündeki bir soru üzerine, "Bunu tartışmak henüz erken" karşılığını verdi.

Fransız bakan, teklifler incelenirken, istihdam sorunu ile karar mekanizmasının Fransa'da kalması konusunda hükümetin özellikle dikkatli olacağını vurguladı.

Devletin şirketteki hisselerini tekrar çıkartıp çıkartmayacağı yolundaki bir soruyu yanıtlayan Çalışma Bakanı François Rebsamen ise, bu konuyu tamamen dışlamadıkları mesajını verdi, ancak bütçe açıklarının fazla oluşuna dikkati çekti.

Fransız devleti, daha önce 2004 yılında zor duruma düşen şirkete destek için hisselerini yüzde 21'e çıkarmıştı.

- Alstom için yoğun trafik

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bu sabah Alstom ile ilgilenen General Electric Başkanı Jeffrey Immelt ile görüştü. Bu görüşmeye Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg da katıldı.

Hollande, bu akşam Siemens Başkanı Joe Kaeser ve Alstom'da hissesi bulunan Bouygues şirketinin yönetim kurulu temsilcileri ile de görüşecek.

Fransız basını, hükümetin, şirketin sadece enerji şubesini 13 milyar dolara satın almak isteyen General Electric yerine, enerji şubesi ile birlikte hızlı tren üretimini gerçekleştiren şube ile de ilgilenen ve işbirliğine gitmek isteyen Alman Siemens grubuna "daha sıcak baktığı" yorumunu yapıyor.

Alstom'un enerji şubesi, şirketin toplam cirosunun yüzde 70'ine sahip ve bu şubede 18 bin kişi çalışıyor.