10 bin TL'lik asgari ücret endişe yarattı

İsviçre'de yapılacak olan referandumdan 'evet' çıkarsa ülkede işçiler aylık 4 bin frank (9 bin 728 TL) ücret alacak.

10 bin TL'lik asgari ücret endişe yarattı
10 bin TL'lik asgari ücret endişe yarattı
GİRİŞ 26.04.2014 07:15 GÜNCELLEME 26.04.2014 08:51
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İsviçre'de hükümet işçilere dünyanın en yüksek asgari ücretini vermek için referanduma gidiyor. 18 Mayıs'ta yapılacak referandumdan 'evet' çıkarsa ülkede işçiler aylık 4 bin frank (9 bin 728 TL) ücret alacak.

Bu da işçilerin saatte 25 dolar kazanması anlamına geliyor. İsviçreli işçilerin yüzde 90'ı zaten ayda 4 bin franktan daha fazla kazanıyor.

İŞVERENLER ENDİŞELİ

Referandum kararı işverenleri endişelendiriyor. İşçi sendikaları ise İsviçre'nin dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olduğunu söylüyor.

Bu sebeple de asgari ücretin ülkenin durumu baz alınarak ayarlanması gerektiğini belirtiyor. Ekonomistler de niteliksiz işçiler arasında yükselen işsizlik oranına dikkat çekerek, "Asgari ücreti artırarak niteliksiz işçiyi daha da pahalı hale getirmek işsizlik sorununu çözmez" diyor. İsviçre hükümeti ise ekonomistleri destekliyor. İsviçre'de işsizlik oranı şu anda yüzde 4.1 seviyesinde. Diğer Avrupa Birliği ülkelerindeyse bu oran ortalama yüzde 11.9'a çıkmış durumda.

YORUMLAR 7
  • hasanzafergülten 9 yıl önce Şikayet Et
    ASGARİ ÜCRET. İsviçre işverenleri 10 bin asgari veriyor ama,bizim işverenlerde işçisine değil,kumar masalarına yüzbinler veriyor.... emekli olmadan İzmir de ,Çiğli organize san .çalıştım,işyerim oto yedek parça üretiyordu,yurt dışına bile mal gönderiyorduk,işverinim de bu yüzden yurt dışına gidip geliyordu. işçisine asgari ücreti çok gören işverenim,bir gün İtalya da kumar oynayıp,milyonlar kaybetmiş,ardından işverenken fabrikaya ortak almak zorunda kaldı,ama yinede akıllanmamış diye duydum. işte İsviçre ile aramızdaki asıl fark bu(ANLIYANA). bizim işverenlerimiz belki 10bin veremez ama,bugün piyasada işçisine 1500 tl asgari ücreti rahatlıkla verecek işverenler var,tabi kazandıklarını kumar masalarında,yada metreslerine yedirmeseler.
    Cevapla
  • Hilmi Balci 9 yıl önce Şikayet Et
    Herkese 4000 fr. Isvicrede yasiyorum,Türk isverenlerin disinda kalan bütün is yerleri zaten 4000 CHF den az maas vermiyorlar.ülkede calisanlarin zaten 90/100 4000 CHF üzerinde maas aliyor.ama,isvicre sartlarinda bu maas 3 kisilik bir aileye yetmiyor.isvicrede her evde en az iki kisi calismasi gerekiyor.ev kiralari ortalama 1600 chf.hastalik sigortasi 3 kisilik bir aile 800 chf..yillik ödemesi gereken vergi ortalama 3500 chf.bir retorantta bir fincan kahve 5 chf.hayat sartlari bu ülkede cok pahali cok.iki cocuklu bir ailenin gecine bilmesi icin 6000 chf kazanmasi gerekir.isvicrede esler birlikte calisirlar yoksa ekmek aslanin taaaaa midesinde.
    Cevapla
  • Remzi Altunkaya 9 yıl önce Şikayet Et
    o para orda ise yaramiyor ancak disari cikarsa ise yariyor. ne ücret verirlerse versinler ülkede kaliyor
    Cevapla
  • cihank_37 9 yıl önce Şikayet Et
    Asgari Ücret. Bizde de asgari ücret için referandum olsun diyen arkadaşım asgari ücretin mesela 2000 TL olduğu zaman ne sonuçlar doğuracağını hesap etti mi? Bu durumda işsizlik kervanına kaç kişi daha katılır kaç işveren kepenk kapatır? Bunları düşündünüz mü? Serbest piyasada kral da olsan padişah da olsan ücretleri iki kelimeyle belirleyemezsin belirleyici olan piyasadır. Asgari ücret denen şey işçilerin birlik kuramaması birilerinin ne verirsen razıyım mantığıyla iş araması sonucudur. İşçiler piyasada belirleyici olsa asgari ücret diye bir şey kalmaz. Misal bir konfeksiyon atölyesinde vasıfsız ortacının maaşını 2000 TL yaparsanız diğerleri itiraz eder makinacıyı da 4000 TL yapmak zorundasınız? Pekiyi 30 TL ye aldığın pantolonu o zaman kaç liraya alırsın? Diyeceğim o ki piyasaya dışardan müdahale edilemez önemli olan tarafların birlik olup ezdirilmemesi
    Cevapla
  • şahin güngör 9 yıl önce Şikayet Et
    iyide. adamlar zaten fazlasını alıyormuş.okumadan yorum yapanlara hayret ediyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle