Dev paket 29 Nisan'da onaylanacak

Fransa'da sosyalist hükümetin bütçe açığını azaltmak için 2015 ve 2017 yılları için hazırladığı 50 milyar avro tutarındaki tasarruf paketinin 29 Nisan'da mecliste oylanacağı açıklandı.

Dev paket 29 Nisan'da onaylanacak
Dev paket 29 Nisan'da onaylanacak
GİRİŞ 21.04.2014 16:56 GÜNCELLEME 21.04.2014 16:56

Geçen hafta açıklanan iddialı tasarruf önlemleri paketine özel sektör ve kamu çalışanlarının tepkisi sürerken, iktidar partisinin meclis bütçe komisyonundaki üyeleri bugün alternatif bir tasarruf önlemi paketi sundu. Alternatif tasarruf paketi, 50 milyar avro yerine 35 milyar avro tutarında tasarruf öneriyor. Alternatif pakette, hükümetin, sosyal yardım artışlarının askıya alınması ve kamuda ücret artış baremlerinin dondurulması ile ilgili önerileri geri çekiliyor.

Kamu çalışanları sendikaları, sosyal yardım artışları ve ücret artış baremlerin dondurulması ile ilgili planı protesto etmek için 15 Mayıs'ta ''sokağa inme'' ve genel greve gitme kararı almıştı.

Başbakan Manuel Valls geçen hafta açıkladığı planla, bütçe açığını düşürmek için sosyal güvenlik harcamalarından 21 milyar avro, yerel yönetimlerden 11 milyar avro, merkezi bütçeden de 18 milyar avro tasarruf yapmayı öngördüklerini bildirmişti.

Fransa'nın bütçe açığı, Paris ve AB Komisyonu arasında uzun zamandır sorun yaratıyor.

AB Komisyonu, geçen hafta yaptığı açıklamada bütçe açığının azaltması konusunda Fransa'yı tekrar uyarmış ve Paris'e bir kez daha süre tanımaya sıcak bakmadığı mesajını vermişti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın avro kriterlerini aşan bütçe açığı konusunda "AB Komisyonu'ndan daha önce aldıkları iki yıllık sürenin bitiminde yeniden süre isteyeceklerini" açıklamasının ardından Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, ''Fransa taahhütlerinin farkında. Bizden daha önce süre istedi ve bu konuda daha fazla çaba harcamak zorunda'' demişti.

Fransız İstatistik Kurumu'na göre, 2013 yılında Fransa'nın bütçe açıklarının gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 4,3 oldu. Avro para birimi için bu oranın yüzde 3'ü geçmemesi gerekiyor. AB Komisyonu, sonbaharda yaptığı açıklamada söz konusu oranın 2014'te yüzde 3,8'e düşeceği tahmininde bulunmuştu.

AB Komisyonu, bütçe açığının gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 3'e çekilmesi için Fransa'ya 2015 yılına kadar süre tanımıştı.

KAYNAK: AA