Çin'in yeni 5 yıllık kalkınma planı

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) ülkenin 2016-2020 arası ekonomi reformları ve kalkınmasını belirleyecek 13. beş yıllık kalkınma planını hazırlamaya başladı.

Çin'in yeni 5 yıllık kalkınma planı
Çin'in yeni 5 yıllık kalkınma planı
GİRİŞ 18.04.2014 09:51 GÜNCELLEME 18.04.2014 09:51

Şinhua ajansının haberine göre, ülkenin en büyük ekonomi planlama organı NDRC Başkanı Şü Şaoşı, Çin'in kalkınmasının yeni bir aşamaya girdiğini, "benzeri görülmemiş fırsatların" yanı sıra risk ve zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Çin'in müreffeh bir toplum için reformlarını derinleştirmesi gerektiğinin altını çizen Şü, ülkenin ekonomik kalkınma modelini değiştiren ilerlemelere imza atması gerektiğini ifade etti. Şü, hazırlanacak planın özellikle insanların isteklerini yansıtması gerektiğini sözlerine ekledi.

Çin, uzun yıllardır en az beş yıllık olmak üzere, ekonomi politikalarında belirleyici rol oynayan kalkınma planları hazırlıyor ve bunları uygulamaya koyuyor. Hükümet, uzun vadeli kalkınma planlarını makro yönetim ve yönetişim yeteneklerini geliştirmek için önemli bir araç olarak görüyor.

Çin'in beş yıllık planları ülkenin geniş bir yelpazede ekonomi ve sosyal politika çerçevesini belirliyor. Planın, hazırlandıktan sonra ülkenin en yüksek yasama organı Ulusal Halk Kongresi tarafından onaylanması gerekiyor.

Ülkede halen 2011-2015 yıllarını kapsayan 12. beş yıllık kalkınma planı yürürlükte bulunuyor.

KAYNAK: AA