Fitch: Rus şirketleri riski hafifletebilir

Fitch Ratings, Rus şirketlerinin likidite seviyelerinin sermaye çıkış riskini hafifletebileceğini belirtti.

Fitch: Rus şirketleri riski hafifletebilir
Fitch: Rus şirketleri riski hafifletebilir
GİRİŞ 16.04.2014 15:35 GÜNCELLEME 16.04.2014 15:35

Fitch'in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Ukrayna'daki krizden Rus şirketleri için kaynaklanan en birincil tehdidin piyasa liderliğindeki yabancı sermayenin kısıtlanması olduğu belirtilerek, bununla birlikte kuruluş tarafından değerlendirilen Rus şirketlerin uzun süreli sermaye akışındaki azalma ihtimaline karşı durabilecek şekilde, iyi konumlandığı kaydedildi.

Açıklamada, uluslararası yatırımcıların kriz sonrası tepkisinin şimdiye kadar duraksamış olsa da krizin büyümesi halinde yabancı sermayenin az bulunur hale olabileceği riskine işaret ettiği aktarılarak, "Bu durumun, kapsamlı ticari ve finansal yaptırımların yaratacağından daha acil bir risk olduğunu düşünüyoruz. Bu durum Rusya ve dünyanın geri kalanına çok yüksek bir maliyete neden olabilir" ifadelerine yer verildi.

Fitch tarafından değerlendirilen Rus şirketlerinin yüksek döviz rezervine sahip olduğu vurgulanan açıklamada, "Rus şirketlerinin güçlü finansal profilleri ve 2014 yılının geri kalanında yeniden finansman piyasasının tamamen kapanmasına karşı koyabilecek yeterli likiditeye sahiptir. Ayrıca, Rus bankaları döviz borçlanmalarının bir kısmını yenileme becerisine sahip. Rusya'nın yaklaşık toplam 486 milyar döviz rezerviyle bankacılık sistemini ve özel sektörü destekleyebilecek gücü var" denildi.

KAYNAK: AA