AB, Rusya'yı şikayet etti

Avrupa Birliği (AB), Birlik ülkelerinden domuz ithalatına getirdiği yasak nedeniyle Rusya'yı Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti.

AB, Rusya'yı şikayet etti
AB, Rusya'yı şikayet etti
GİRİŞ 08.04.2014 14:17 GÜNCELLEME 08.04.2014 14:17

AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel De Gucht, DTÖ'ye başvurulmasının nedeninin, sorunun giderilmesi amacıyla Rusya ile yürütülen ikili görüşmelerden sonuç alınamaması olduğunu söyledi. De Gucht, Rusya'nın uyguladığı yasağın orantısız ve DTÖ kurallarına aykırı olduğunu ifade etti.

DTÖ kuralları, bilimsel temellere dayanması ve ayrımcılık yapmaksızın uygulanması halinde ithalat yasağına izin veriyor.

AB ise Rusya'nın, Afrika domuz vebası vakalarına rastlanan Belarus'tan ithalatı sürdürürken AB'ye yasak uygulamasını eleştiriyor.

Rusya, Belarus'un Litvanya ve Polonya sınırlarında dört yaban domuzunda Afrika domuz vebası belirlenmesi nedeniyle ocak ayından bu yana AB ülkelerinden domuz ithal edilmesine yasak uyguluyor.

AB Komisyonu verileri, AB'den Rusya'ya yapılan domuz ihracatının 2013'te 1,4 milyar avro seviyesinde olduğunu ve bu rakamın AB'nin toplam domuz ihracatının yüzde 25'ine denk düştüğünü gösteriyor.

KAYNAK: AA