Almanya'da 4 milyoın kişiyi sevindiren karar!

Almanya'da koalisyon hükümeti, 8,5 avroluk saatlik asgari ücret uygulamasına geçilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

Almanya'da 4 milyoın kişiyi sevindiren karar!
Almanya'da 4 milyoın kişiyi sevindiren karar!
GİRİŞ 02.04.2014 13:55 GÜNCELLEME 02.04.2014 13:55

Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) uzun süre karşı çıktığı ancak koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ısrarlı talepleri üzerine kabul ettiği asgari ücret uygulamasına 2015 yılı başından itibaren geçilmesi öngörülüyor.

SPD'li Çalışma ve Sosyal İşleri Bakanı Andrea Nahles, bakanlar kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Koalisyon anlaşmasında anlaştığımız şekilde 8,5 avroluk saatlik asgari ücret uygulaması 1 Ocak 2015'te başlayacak" dedi.

Ülke çapındaki yasal asgari ücret uygulamasının tüm sektörlerde, tüm çalışanlar için geçerli olacağını vurgulayan Çalışma ve Sosyal İşleri Bakanı Nahles, "Bu uygulama ülkemizde daha büyük bir eşitlik sağlayacak. Bu uygulamayla yaklaşık 4 milyon kişi sonunda yaptıkları iş için hak ettikleri ücreti alacaklar" şeklinde konuştu.

Muhafazakar-sosyal demokrat koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan yasa taslağı, brüt 8,5 avroluk saatlik asgari ücret uygulamasına 1 Ocak 2015'te geçilmesini öngörüyor.

Koalisyon ortakları arasında sağlanan uzlaşmada, meslek eğitimi olmayan 18 yaşının altındaki yasal çalışanlar, meslek eğitimi kapsamında staj yapanlar, asgari ücret uygulamasının dışında tutuldu.

Yasa tasarı, asgari ücret uygulaması için 2015 yılından itibaren öngörülen iki yıllık geçiş döneminde, işçi ve işveren temsilcileri arasında yapılacak görüşmelerde 8,5 avronun altında saatlik asgari ücreti belirlenebilmesine imkan tanıyor.

Almanya'da asgari ücretin gelecekte, işçi ve işveren temsilcileriyle uzmanların yer alacağı, bağımsız bir komisyon tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Asgari ücrette ilk artış, 2018 yılında mümkün olabilecek. Asgari ücrete aykırı hareket eden işverenler, 500 bin avroya kadar para cezalarına çaptırılabilecek.

AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da bugüne kadar ülke çapında geçerli zorunlu yasal asgari ücret uygulanmıyordu. 13 farklı branşta ise işçi ve işveren temsilcileri arasında yapılan görüşmeler sonunda asgari ücret belirleniyordu. AB üyesi 28 ülkenin 21'inde asgari ücret uygulanıyor.

KAYNAK: AA