Rusya'ya karşı ilk yaptırım kararı alındı

Rusya'nun Kırım'ı kendi federasyonuna bağlaması krizi etkilerini Kuzey Ren-Vestfalya'da da göstermeye başladı.

Rusya'ya karşı ilk yaptırım kararı alındı
Rusya'ya karşı ilk yaptırım kararı alındı
GİRİŞ 21.03.2014 05:43 GÜNCELLEME 21.03.2014 05:43

Düsseldorf merkezli otomobil sanayii parça üreticisi ve savunma sanayii alanında faaliyet gösteren Rheinmetall firmasının Rusya ile olan ticaretini durdurma kararı geldi.

Federal Sanayi Bakanı SPD'li Sigmar Gabriel hükumet olarak Rusya'ya uygulanacak ekonomik yaptırımlar çerçevesinde yapılan anlaşmayı durdurdu ve Rheinmetall'in Rusya'ya yapılması planlanan askeri alandaki sipariş sevkiyatını durdurdu.

Toplam maliyeti 100 milyon Euro değerinde olan anlaşmaya göre Rheinmetall Rusya'ya askeri eğitim merkezi kuracaktı. Kurulacak bu askeri eğitim alanında yılda 30 bin askerin talim ve eğitimden geçirilmesi düşünülüyordu.

Bu yıl içinde tamamlanması planlanan merkez ile alakalı Rheinmetall patronu Armin Papperberger çarşamba günü etkilenmeyeceklerini söylemişti. Ancak Perşembe sabahı federal hükümet Papperberger'i yanıltan bir karara imza attı. Gabriel durdurma kararına , "Bu şartlarda bu askeri eğitim merkezinin tamamlanmasını savunamayız." dedi. ifadesiyle açıklık getirdi.

Yeşiller de daha önce bu konuda çağrıda bulunarak projenin durdurulmasının yanı sıra RWE bünyesindeki DEA'nın da Rusya'ya satılmamasını istemişti.

Rusya bu merkezde askerlerini gerçeğe yakın simulasyonlarla savaşma ve kendi güçleri arasında irtibatlı bir şekilde düzenli çıkarma ve hareket etme konularında eğitecekti. Rusya'nın, bir benzeri Saksonya Anhalt'ta bulunan eğitim merkezinden esinlenerek bunu istediği belirtildi.

Rheinmetall firması ise kendisine yeni pazarlar bulmak zorunda kalacak. Bunun için de küçülen Avrupa pazarlarından dünya pazarlarına açılacağı konuşuluyor. Geçen senelerden zaten aldığı siparişlerin yüzde 72'sinin Avrupa dışındaki Endonezya, Katar ve Avustralya gibi ülkelerden alarak kendi rekoruna imza atmıştı.

KAYNAK: ZAMAN