BM İşbirliği konferansı İstanbulda düzenlendi

Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Çekirdek Grubu Konferansı düzenlendi.

BM İşbirliği konferansı İstanbulda düzenlendi
BM İşbirliği konferansı İstanbulda düzenlendi
GİRİŞ 02.12.2013 20:56 GÜNCELLEME 02.12.2013 20:56

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Departmanı (UNDESA) işbirliğinde Güney Yarımküre ülkeleri arasındaki işbirliği ve kalkınma süreçlerinde karşılaştıkları sorunların tartışıldığı Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Çekirdek Grubu Konferansı düzenlendi. 

İstanbul'da düzenlenen toplantıya Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Başkanı Dr. Serdar Çam, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konular Departmanı temsilcisi Navid Hanif, Brezilya Kalkınma Ajansı Direktörü Fernando Jose Marroni'nin yanı sıra çok sayıda temsilci katıldı.

Güney-Güney İşbirliği, genel olarak, gelişmekte olan ülkelerin kalkınma süreçlerinde karşılaştıkları zorluklar bu zorluklardan edindikleri tecrübeler, kalkınmaya ilişkin buldukları çözüm yollarını ve birbirlerinden edindikleri tecrübeleri işbirliği çerçevesinde yine birbirlerine aktarmalarını, küresel ekonomiye entegrasyonları için de işbirliği içinde olmalarını ifade eden terimdir. 

Güney ülkelerinin ortak sorunlarının ele alındığı toplantı, güney-güney işbirliğinde prensipler, karşılaştırmalı avantajlar, çalışma usulleri gibi konularda devamlı diyaloğun sağlanması amacı taşıyor.

Güney-güney kalkınma işbirliğinin yeni özellikleri, söz konusu ülkelerin işbirliğini nasıl zenginleştireceği, fakirliğin ortadan kaldırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması yolunda yapılabileceklere ilişkin Mısır, Etiyopya, Kenya, Çin, Arjantin, Brezilya, İslam Kalkınma Bankası, Hindistan, Endonezya, Katar ve Güney Afrika'dan üst düzey yetkililerin katılımıyla yapılan toplantıda, gelişmekte olan ülkelerin işbirliği olanakları masaya yatırılacak. 

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Dünyada giderek artan yardım faaliyetleriyle ilgili çalışmalarda yeni ülkelerin dâhil olduğunu bunların başında Türkiye'nin geldiğini söyledi.

Türkiye'nin tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirten TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, "Özellikle dış yardımlarda yapmış olduğu çalışmaların başarısı ve etkinliği ve verimliliği çerçevesinde bilgi alış verisi sürekli bulunulmaktadır. Böyle bir toplantıya ev sahipliği yaparak çalışmalarımızı aktarmada önemli bir fırsat buluyoruz" dedi. 

Geçtiğimiz yıl dış yardımların artış hızında Türkiye'nin birinci sırada yer aldığını hatırlatan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, "Özel ve vakıflarında katkılarını koyduğumuz zaman 3,5 milyar dolarlık bir meblağı teşkil ettiğini hepimiz biliyoruz. Acil ve insani yardımlarda da dünya dördüncüsü olduk. Avrupa'da da ikinci oldu. Bunun başlıcaları Suriyeli misafirlerin ihtiyaçlarının karşılanmasıyla sağlanan bir artış. Bizim etrafımızda yaşanan sıkıntılı ve zor süreçte Türkiye'nin almış olduğu başarılı rolü bütün dünya bir şekilde anlamaya çalışıyor. Bu toplantılar vesilesiyle de karşılıklı olarak bilgi ve tecrübenin transferi sağlanmış oluyor" diye konuştu. 

OECD bünyesinde yer alan Kalkınma Yardımları Komitesi Başkanı Eric Solheim'in açıklamalarını da değerlendiren TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, "Biz tabi çeşitli vesilelerle hemen hemen her ülkeyle belirli bir iletişim içindeyiz. Bundan önce OECD'nin bünyesinde Kalkınma Yardımları Komitesi Başkanı Eric Solheim Türkiye'ye geldi ve OECD olarak ve yardımlardaki artışlardan dolayı kaynaklanan başarısını da dikkate alarak Türkiye'nin artık Zenginler Kulübüne girmesini talep etti. Dolayısıyla sadece güney değil diğer bütün ülkelerden önemli talepler ve değerlendirmeler almaktayız. Geleneksel yardım yapan ülkelerin sağlamış olduğu katkılardan ziyade Güney, Güney İşbirliği ile yapılacak olan çalışmalarla önemli katkıların olacağı konusu çeşitli platformlarda tartışıldı. Biz yardımlardaki performansımızla Güney, Güney İşbirliğinde önemli fikir alışverişlerinde bulunabiliriz. Somut projeler geliştirebiliriz" şeklinde konuştu.