Gazze ekonomisine can veren meyve

İsrail ablukası nedeniyle yıllardır bir çok alanda sorunlar yaşanan Gazze'de, hurma rekoltesinin yüksek olması az da olsa çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Gazze ekonomisine can veren meyve
Gazze ekonomisine can veren meyve
GİRİŞ 20.10.2013 16:01 GÜNCELLEME 20.10.2013 16:01

Tarım Bakanlığı Eğitim Dairesi Genel Müdürü Fethi Ebu Şemmale, bölgenin önemli gelir kaynaklarından hurmada bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu söyledi.

Gazze'de 153 bin civarında palmiye ağacının bulunduğunu belirten Şemmale, bu yıl yaklaşık 6 bin 500 ton hurma toplandığını, rekoltenin geçen yıla göre yüksek olduğunu söyledi.

Bakanlık Pazarlama Dairesi Genel Müdürü Tahsin es-Sekka da İsrail'in Gazze ürünlerine uyguladığı ihracat yasağının kaldırmasını umduğunu ifade etti.

Hurmaların ihraç edilmemesi durumunda iç piyasada oluşacak bolluğun fiyatı düşüreceğini aktaran Sekka, dolayısıyla çiftçilerin sevincinin yarım kalacağını dile getirdi.

Sekka, bu konuda yaşanan sorunların çözümü için Bakanlığın, hurma ürünlerinin değerlendirildiği bir fabrika inşa etmeyi planladığını da kaydetti.

-"Hurmadan reçel, kurabiye ve ezme"

"Palmiye ve Hurmaları Geliştirme" Derneği Başkanı İslam Şuayb de hurmaların bölgede reçel, kurabiye ve hurma ezmesi gibi değişik şekillerde değerlendirildiğini, yapraklarından yem üretildiğini belirterek, "Hurma mevsimi, Gazze'deki yüzlerce çiftçi için önemli gelir kapısı sayılıyor" dedi.

Çiftçi Hamade eş-Şair de hurmada mahsulün bu sene beklentilerin üzerinde olduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA