Türkiye bunun için çok önemli bir ülke

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Lilianne Ploumen, dış ticaret açısından Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye bunun için çok önemli bir ülke
Türkiye bunun için çok önemli bir ülke
GİRİŞ 03.10.2013 09:10 GÜNCELLEME 03.10.2013 09:42

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Lilianne Ploumen, İşçi Partisi (PvdA) Utrecht Yönetimi tarafından düzenlenen toplantı sonrası; Hollanda ekonomisi, Hollanda ile Türkiye arasındaki ticaret, ve Türk işadamlarının Hollanda ekonomisine katıları hakkında Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜLKE

Hollanda ekonomisi hakkında bilgi veren Bakan Lilianne Ploumen şöyle konuştu: "Hollanda ekonomisi açık bir ekonomi modeli. Bunun anlamı biz dünyada bir çok ülke ile ticaret yapıyoruz. Dolayısıyla dünyada ekonomi iyi gittiği zaman Hollanda'da ekonomi iyiye gider. Geçmiş yıllarda Hollanda ekonomisi zor yıllar geçirdi. Fakat buna rağmen son yıllarda Hollanda bir çok yabancı yatırımcıyı çekmeyi başardı. Şu anda ise Hollanda ekonomisi zor günler geçiriyor. Dolayısıyla kabine bir çok kısıtlamaya gitti. Buna rağmen Hollanda ekonomisi hala güçlü. Avrupa içinde ve dışında yatırımları hala devam ediyor. Şuanda azda olsa ekonomide belirli bir kıpırdanma var."

Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaretin iyi durumda olduğunu söyleyen Lilianne Ploumen, "Bu yıl içerisinde Türkiye'ye iki defa ticaret ziyareti yapıldı. Bir tanesi Başbakanımız Mark Rutte ile, bir tanesi de benim başkanlığımda oldu. Ayrıca Başbakan Erdoğan birçok işadamı ile yıl içresinde ülkemize resmi görüşmeler çerçevesinde ticari bir ziyarette bulundu. Bir çok sayıda Türk kökenli işadamı Hollanda'nın kuzeyinde yeni yatırımlarda bulunuyor. Hollanda'nın kuzeyinde patates üzerinde yatırım yapıyorlar. Bunun yanı sıra bir çok Hollandalı firması da Türkiye'de yatırımlar yapıyorlar. Dolayısıyla Türkiye ile Hollanda arasında ki ticari gelişmeler gittikçe ileriye doğru gidiyor ve güçleniyor." dedi.

Hollanda ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2012 yılında 7 milyar dolar olduğunu belirten Ploumen sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplamda ikili ticaret neredeyse önceki yıllardan bu yana üç kat arttı. Hollanda uluslararası ticaretinde, dünyaya karşı kendi açık tavrı ve yenilikçilik ruhuyla tarihimizden gurur duyuyoruz. Biz uluslararası işlerde öncelikli olarak kendimizi düşünmek istiyoruz. 2012 yılında Türkiye 'den Hollanda'ya ihraç 2011 yılı ile karşılaştırılacak olursak arttı ve Hollanda Türkiye'nin ihracat ortağı olarak 13. sırada yer aldı. 2012 yılında da Türkiye toplam ithalat içindeki Hollanda'dan pazar payı artırdı. Türkiye'nin cazip bir pazar olduğunu ve gelecekte bunun artacağını düşünüyoruz"

TÜRK İŞADAMLARI İKİ ÜLKE BAĞLARININ GELİŞMESİNE KATKIDA BULUNUYOR

Türk işadamlarının iki ülke bağlarının güçlenmesine katkıda bulunduğunu ifade eden Lilianne Ploumen, "Gördüğüm kadarıyla daha doğrusu kendi gözlemlerim Türk kökenli Hollandalı işadamları bizimle beraber ticari gezi için Türkiye ye gittiler. Ve orada yatırımlar yapıyorlar. Bu hem Türkiye ile Hollanda arasında ki bağların güçlenmesine hem Türkiye ekonomisine hem de Hollanda ekonomisine katkıda buluyor. Bu durumda yabancı kökenli Hollandalı işadamlarının dışarıda yatırım yaptığını görmekte bize ayrı bir gurur veriyor." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN