Nowakowski: Hedefimiz 10 milyar dolara çıkarmak

Polonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nowakowski, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 yıl içinde 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Nowakowski: Hedefimiz 10 milyar dolara çıkarmak
Nowakowski: Hedefimiz 10 milyar dolara çıkarmak
GİRİŞ 23.08.2013 12:02 GÜNCELLEME 23.08.2013 12:02

Nowakowski, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50 üyesi bulunan Polonya-Türkiye Ticaret Odasının 6 yıl önce kurulduğunu belirterek, iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin faaliyete başladıklarında 2,5 milyar dolar iken, bu sene 5,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.

Varşova Borsası'nda kote olan firmaların, hızla büyüyen Türkiye piyasasının ve iki ülke arasındaki potansiyel gücün farkında olduğunu ifade eden Nowakowski, "İlişkilerimizin sadece ticari değil yatırım odaklı gelişmesi gerekiyor. Önümüzdeki 5 sene içinde ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Polonya ve Türkiye'deki firmalar için üç aşamalı bilgilendirme sistemi kurduklarını anlatan Nowakowski, küçük ve orta ölçekli firmalar için bölgesel seminerler düzenlediklerini, tüm firmaların yer aldığı bir e-katalog ve tanıtım kitapçıkları hazırladıklarını, büyük ölçekli firmalar için ise Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ortaklığıyla kurulan Polonya-Türkiye İş Konseyi bünyesinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

- "Sadece 2-3 saatlik yol"

Nowakowski, Türk-Polonya İş Konseyinin, ikili ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için Türk ve Polonyalı iş dünyası temsilcilerini ortak bir platformda buluşturmayı, pazar ve iş imkanları konusunda bilgilendirmeyi ve firmaların doğru ortaklar bulmalarını hedeflediğini ifade etti.

Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünen firmaların genellikle kimya, enerji, inşaat ve eczacılık sektörlerinden olduğunu dile getiren Nowakowski, şöyle devam etti:

"Biz Polonyalı girişimcilere, Türkiye'nin sadece bin 500 kilometre uzaklıkta olduğunu anlatıyoruz. 2-3 saatlik bir yol. Polonyalı firmalar, Türk firmalarıyla ortaklık yaptıktan sonra İran, Irak gibi ülkelere geçebilir. Polonya'da iş yapan Türk firmaları da buradan istedikleri ülkelere ulaşabilir. İki ülke arasında uçuş trafiğini artırmak da mümkün. Türkiye'den Polonya'ya; Polonya'dan Türkiye'ye ve birlikte üçüncü ülkelere yatırım yapma zamanıdır."

Nowakowski, DEİK işbirliğiyle 23-25 Eylül'de düzenleyecekleri toplantıda Türkiye'de yatırım yapacak Polonyalı firmalarla bir araya geleceklerini bildirdi.

KAYNAK: AA