G.Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan'dan kritik işbirliği

Doğu Akdeniz'de doğalgaz kaynağı bulduktan sonra Avrupa enerji sahnesinde daha etkin bir rol oynamak isteyen ve “enerji ittifakı” arayışını hızlandıran Güney Kıbrıs, bu bağlamda önemli bir kazanım elde etti

G.Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan'dan kritik işbirliği
G.Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan'dan kritik işbirliği
GİRİŞ 09.08.2013 06:10 GÜNCELLEME 09.08.2013 07:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dün Lefkoşa'da bir araya gelen Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan enerji bakanları üç ülke arasında enerji alanında işbirliğini geliştirme amaçlı bir mutabakat zaptına imza attılar. Belge, ileride özellikle Avrupa Birliği platformunda Güney Kıbrıs için önemli artılar yaratma potansiyeli taşıması açısından önem taşıyor.

Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Lakkotrypis, Yunanistan Enerji Bakanı Yannis Maniatis ve İsrail Enerji Bakanı Silvan Shalom arasında imzalanan belgede enerji arzının güvenliğini artırma amaçlı ortak projelerden duyulan memnuniyet dile getiriliyor. Ortak projeler arasında üç ülkeyi deniz altından birbirine bağlayacak elektrik kablosu döşenmesine dayanan EuroAsia Interconnector projesi de yer alıyor.

Türkiye için önemli...

Rum Kesimi'nin kurmayı öngördüğü doğalgaz sıvılaştırma terminali konusunda işbirliği arayışlarını yoğunlaştırdığı, Yunanistan'ın Avrupa pazarına yönelik doğalgaz ihracatında rol kapmaya çalıştığı, Türkiye'yle arası hâlâ düzelmeyen İsrail'in de bölgede farklı ortak arayışına girdiği bir dönemde imzalanan belge, üç ülke arasındaki hem siyasi hem de ekonomik yakınlaşmanın önemli bir adımı olarak değerlendirilebilir.

Özellikle İsrail ve Rum Kesimi arasındaki ilişkilerin daha önce hiç ulaşmadığı seviyelere ulaşmasının, kısa ve orta vadede dün imzalanan belgeyi, İsrail'in doğalgazını Rum Kesimi üzerinden ihraç etmeye yeşil ışık yakması gibi daha kapsamlı adımların izleme ihtimalinin bulunmasının Ankara'nın politikalarını olumsuz yönde etkileyebilir.

YORUMLAR 1
  • levent 10 yıl önce Şikayet Et
    Hatırlarmısınız. Rusya federasyonu GUNEY AKIM dogalgaz boru hattını ukraynayı by pass ederek Türkiyenin Münhasır ekonomik bölgesinden geçirmek için Türkiyeden izin aldı - Çünkü karadeniz sahildar ülkeler arasında eşit olarak bölünmüştü - iç denizlerde sahildar ülkelerin bunu yapması şart - ama akdenizde böyle bir anlaşma yok - Türkiye Suriye Lübnan İsrail Kıbrıs rum kesimi Mısır yunanistan Libya nın önce akdeniz in kullanımı konusunda anlaşmaya varması ve münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesi gerekiyor - bu olmadan kimse kafasına göre boru hattı döşeyemez akdeniz in altına - ayne Hazarda olduğu gibi akdeniz in statüsü belirlenmedi - işte bu yüzden rum doğalgazına el koymuş olan merkep gestapoyu gönderdi D-CHP-K terör örgütü ile birlikte darbe yapmaya çalışıyor
    Cevapla