Benzinin sudan ucuz olduğu ülke!

Azerbeycan'da zengin petrol ve doğalgaz yataklarının bulunması, ülkede yakıt fiyatınını da çok düşük seviyelerde olmasını sağlıyor. Ülkede 1 litre suyun fiyatı 50 kapik iken 1 litre dizel 45, 1 litre benzin ise 55 kapik...

Benzinin sudan ucuz olduğu ülke!
Benzinin sudan ucuz olduğu ülke!
GİRİŞ 06.08.2013 12:26 GÜNCELLEME 06.08.2013 13:18
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Azerbeycan'da zengin petrol ve doğalgaz yataklarının bulunması, ülkede yakıt fiyatınını da çok düşük seviyelerde olmasını sağlıyor. Düşük yakıt fiyatları sebebiyle bir çok ülkede tasarruflu araçlar tercih edilirken bu ülkede güçlü ve lüks araçlar revaçta.

Günlük ortalama 139 bin ton petrolün işlendiği Azerbaycan ekonomisinin temelini petrol ve doğalgaz oluşturuyor.

Nüfusun ortalama 9 milyon olduğu Azerbaycan'da resmi olmayan rakamlara göre yılda 15 milyar dolar petrolden gelir elde edilirken, 50 bin kişi bu sektörde çalışıyor. Azerbaycan'da petrolden sonraki gelir kaynağını doğalgaz oluşturuyor.

Son 1 yıl içerisinde 2 yeni doğalgaz yatağı bulunurken, bu yataklardaki gaz rezervinin 3 trilyon metreküp olduğu tahmin ediliyor.

Azerbaycan'da 1 litre suyun fiyatı 50 kapik iken 1 litre dizel 45, 1 litre benzin ise 55 kapik. Bir litre benzinin Türk parasına göre 1 lira 20 kuruş olduğu Azerbaycan'da yakıta en son zam 4 yıl önce yapıldı.

Bir çok ülkede giderek artan yakıt fiyatları nedeniyle insanlar yakıt tüketimi az olan araçlara yönelirken, Azerbaycan sokaklarında lüks ve beygir gücü yüksek olan araçlar kol geziyor. Dünyada sayıları az bulunan son model araçlara Azerbaycan sokaklarında sıklıkla rastlamak mümkün. Tüm bunların yanında Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan 'TransAnadolu' projesi ile Azerbaycan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacak. Bu proje sayesinde de Türkiye ihtiyacı olan doğalgazın büyük bölümüne ulaşmış olacak.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 13
  • hilal71 10 yıl önce Şikayet Et
    çok ilginç. azerbaycan petrolden yılda 15 milyar dolar kazanıyormuş.bizim 2013 bütçesinde benzin ve sigaradan alınan vergi geliri toplamı 60 milyar tl yani yaklaşık olarak 31 milyar dolar.ya azerbaycanın hesabında bir yanlışlık var ya da........neyse herkese şimdiden hayırlı bayramlar.
    Cevapla
  • kuant quazar 10 yıl önce Şikayet Et
    Nedeni petrolun cok olmasi degil!. Turkiye petrol rafinerileri yurtdisina petrolu isledikten sonra benzinin litresini 1 liraya bile satmazken kendi vatandasina 5 liraya satiyor. Bunun petrol ulkesi olup olmamakla alakasi yok! Bu ahlaksiz bir anlayis ve yonetim seklidir.
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. o kadar rahatımıza düşkün bir toplum oldukki 2 km mesafe veye yürüyerek gidebilecegimiz yere bile özel araç ile gidder olduk dogrudur vergi benzinde cok alınıyor ama bizde biraz israf konusunda dikkatt etmemiz gerekmezmi
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. unutulan o kadar gercek varki benzin zammı elbette çok aşırı ama bizim yeraltı kaynagımızın çok olması cıkaramadıktan sonra bir anlam ifade etmiyor . yeraltı kaynaklarını çıkarılmaması için yapılan uluslar arası anlaşmaları görmeyen mevcut ikdidarı suçlamak art niyetli yada gercekleri bilmemek tir .
    Cevapla
  • Vitamin6344 10 yıl önce Şikayet Et
    Yinemi zam geliyor yoksa :). Hükümetin bu konuya acil el atması gerekiyor, vatanaş baya bi kızgın...seçimler yaklaşıyor, Akaryatıtta %50 vergide neyin nesi, böyle olmaz bu iş, düzeltilme tez zamanda, yoksa oylar dağılacak....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle