Reklam sektöründe 35 milyar dolarlık ortaklık

Reklam, pazarlama ve medya iletişimi iletişim alanında yıllarca yarışmış iki rakip birleşme kararı aldı. Dünya reklam sektörünün ‘dört büyük'ü olarak anılan gruplardan ikinci sıradaki Amerikalı Omnicom ve üçüncü sıradaki Fransız Publicis, 35 milyar dolarlık tarihi birleşmeye imza attı.

Reklam sektöründe 35 milyar dolarlık ortaklık
Reklam sektöründe 35 milyar dolarlık ortaklık
GİRİŞ 29.07.2013 09:08 GÜNCELLEME 29.07.2013 09:20

Dünyanın en büyük 2. reklam grubu ABD'li Omnicom ve en büyük 3. reklam grubu Fransız Publicis birleşerek dünyanın en büyük reklam şirketini oluşturuyor.

Publicis Omnicom adındaki yeni şirket 35 milyar dolarlık bir reklam imparatorluğuna sahip olacak. Fransız ve Amerikan tarafının eşit paya sahip olacağı ortaklığın bünyesinde Saatchi&Saatchi, Leo Burnett, Razorfish, Ketchum, BBDO, TBWA ve ZenithOptimedia gibi çok sayıda 'ikonik' markabulunuyor.

Yeni şirketi Publicis CEO'su Maurice Levy ve Omnicom CEO'su John Wren birlikte yönetecek. Wren ve Levy 30 ay süreyle eş CEO olarak görev yaptıktan sonra, Levy başkanlık koltuğuna oturacak, Wren ise tek CEO olarak yönetimi elinde tutuacak.

Yıllık geliri 23 milyar doları bulacak 130 bin çalışanlı yeni şirket dünyanın en büyük reklam şirketi olan İngiliz WPP'yi geçecek. WPP'nin değeri yaklaşık 24.1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Birleşmenin bu yılın son çeyreğinde ya da 2014'in ilk 3 ayı içinde resmen 'bitmesi' hedefleniyor.

'Birleşmeleri tetikler'

Birleşme kararı öncelikle Çin ve Brezilya'nın başını çektiği Asya ve Latin Amerika pazarlarına yönelik. İki şirket Avrupa pazarındaki düşük büyüme hızları yerine bu pazarlardaki canlılığı beraber yakalamayı hedefliyor.

Maurice Levy, "Birleşme en kapsamlı dijital ve analog hizmetleri bir araya getirip müşterilerimize fayda sağlayacak" dedi. Levy, Fransız hükümetinin kendilerini desteklediğini açıkladı. Birleşmenin reklam dünyasında şirket evliliklerini tetikleyebileceği düşünülüyor.

Eski sektör lideri WPP'nin de Amerikan Interpublic, Fransız Havas ve Japon Dentsu ajansları ile birleşme imkânı arayabileceği yorumları yapılıyor. Analist Brian Weiser, "Daha önce düşünülemez olan şeyler artık anlam ifade ediyor" dedi.

Dev rakipler kendini aynı ajansta buldu

Birleşme iki şirkete büyük fiyat avantajı sağlayacak olsa da, Publicis Omnicom'un karşı karşıya kalması beklenen ilginç bir engel de ortaya çıktı.

Coca-Cola, Pepsi, McDonald's, Taco Bell, Johnson & Johnson ve Procter & Gamble gibi birbirinin rakibi dev şirketler birleşme sonrası kendilerini aynı reklam ajansıyla çalışır halde bulacak.

Sendika rahatsız

Bazı sektör analistleri iki şirketin ahenkli çalışıp çalışmayacağı konusunda şüphe duyuyor. Bir şirketin merkezinin Paris, diğerinin ise New York'ta olması güç merkezinin nerede oluşacağı sorusunu da gündeme getirdi. Fransız CGT sendikası ise Amerikalıların bu birleşmeyi 'domine' edeceğini savunarak, hükümeti ve rekabet kurumunu göreve çağırdı.

 

KAYNAK: HÜRRİYET