Derviş'ten krizi karşı sosyal sözleşme modeli

Eski Devlet Bakanı ve ABD'li düşünce kuruluşu Brooking Enstitüsü'nün Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, dünya ekonomilerinin karşı karşıya olduğu sorunların çözümünde eldeki önlemlerin yetersiz kaldığını belirterek, krizlere karşı yeni bir 'sosyal sözleşme' çağrısında bulundu.

Derviş'ten krizi karşı sosyal sözleşme modeli
Derviş'ten krizi karşı sosyal sözleşme modeli
GİRİŞ 25.07.2013 09:05 GÜNCELLEME 25.07.2013 09:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Derviş iş yaşamının yeniden şekillenmesi çağrısında bulunarak, “Emeklilik kademeli olmalı. Bir hostes 70'ine doğru da haftada iki gün çalışır” dedi

Davos Zirvesi'ni düzenleyen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) internet sitesi için bir yazı kaleme alan Derviş, gelişmiş ülke toplumlarının yaşlanma problemiyle içiçe olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunun da 20 - 30 yıl içinde benzer yapıya kavuşacağını belirtti.

Artan yaşam süreleriyle birlikte sağlık harcamalarının yükseldiğini kaydeden Derviş, "Şimdiki sistemde küçük değişiklikler teknolojik etkilere cevap vermek, toplumsal gerilimi ve gençlerin korkularını azaltmak ya da artan mali yükleri karşılamakta yeterli olamaz. İş hayatının, vasıf kazanmanın, emekliliğin ve izin konularının radikal şekilde yeniden değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

'İzinler yaşla artsın'

Hayata yeni atılanlar için vasıf oluşturma ve gelişimin ömür boyu devam edecek bir süreç haline gelmesi, okulda başlayan eğitim sürecinin işte devam etmesi ve hayatın belli noktalarında tam zamanlı eğitim araları verilmesi gerektiğini yazan Kemal Derviş makalesinde yeni sosyal ve ekonomik düzenle ilgili şu düşüncelerini aktardı:

-  Emeklilik mutlaka kademeli olmalı. İnsanlar 50'lerine kadar yılda 1800 - 2000 saat çalışabilir, bu giderek 60'larında yılda 1300 - 1500 saate doğru azalır ve 70'lerinde yılda 500-1000 arası saate doğru gider. Örneğin, bir hemşire, bir hostes ya da öğretmen 50'li yaşlarının sonuna kadar haftada beş gün çalışabilir, 62 yaşına kadar haftada dört güne iner, 65 yaşında 3 gün olur ve belki 70'ine kadar iki gün çalışır.

-  İşçi-işveren arasında esnek müzakere olmalı, kamu destekli değişken sosyal güvenlik primleri ve gelir vergileri oluşturulmalı. Ücretli izinler 45 yaşına kadar yılda 3-4 hafta olabilir, 60'ların sonunda 7-8 haftaya artabilir.

-  Kamu politikaları bireysel seçimler için cesaretlendirici olmalı. Örneğin 10 yılda bir çalışanlar bir yıllık bir eğitime katılabilmeli, bunun maliyetinin üçte biri işveren, üçte biri kamu, üçte biri ise kişisel tasarruflardan karşılanmalı.

'Çalışma hayatında devrim yapalım'

Kemal Derviş hedefin, 70'lerine kadar çalışan ve vergi ödeyen, ancak çalışma ortamının ileri yaşlara doğru esnek ve daha az yoğun hale geldiği bir toplum olduğunu söyledi. Derviş, "21'inci yüzyılın ilk yarısı için yeni toplumsal sözleşme mali realizm, bireysel tercihler için geniş alan ve güçlü sosyal dayanışma ile şoklara karşı korumanın bir araya geldiği bir sözleşme olmalı. Birçok ülke bu yönde adımlar atıyor ancak çok ürkekler. Eğitim, çalışma, emeklilik ve izin konusunun yeniden kapsamlı ve devrimci biçimde şekillendirilmesine ihtiyacımız var" diye yazdı.

 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 4
  • osman kurtar 10 yıl önce Şikayet Et
    KAYNAK LAZIMSA KAYNAK ÇOK YETER Kİ İRADEN OLSUN.. Kaynak ihtiyacını, insanları 70 yaşına kadar yaşatarak mı sağlayacağız yoksa israfı keserek, adam gibi gelir yaratacak yöntemler geliştirerek mi? Bu bir tercih meselesidir ve İnsanoğlu kamu dengeleri düzelsin diye hayatını çalışarak tamamlamak zorunda değildir. Çalışmak isteyen bırakın çalışsın ama isteyen de yaşlılığını insan gibi bir emeklilik aylığı ile nasıl geçirmek istiyorsa öyle geçirsin. Devletin kaynağa ihtiyacı varsa kaynak çok yeter ki irade olsun. Önce israfları kes, kayıtdışını çöz, vergini gerektiği gibi topla bakalım. Yaşın yükseltilmesini savunmak işin kolaycılığıdır.
    Cevapla
  • ahmet dinç 10 yıl önce Şikayet Et
    kemal. burada nede olsa işçi garip sahipsiz başbakan bile hala tam sahiplenmedi kapa çeneni ve saçma fikirlerini kendine sakla yada git abd de ver bu beyanları abd işçisi için bakalım seni ne yapacaklar en azından gözünü kapa ve 1 dakika düşüncende sigorsalı ol ve bu fikirlerin sabitmi bir bak nası olsa senin evin araban yatın katın villan herşeyin var onun nesi var hiç bir şeyi asgari ücreti ve borçları afkurma ve fikirlerini kendine sakla
    Cevapla
  • vatansever 10 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle doğru. En büyük hatası TÜRKİYE ye gelmekle yaptı çok zeki ve mantıklı konuşmuş. kesinlikle doğru.
    Cevapla
  • Birol CAN 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok mantıklı. her ne kadar kendisi zihinlerimizde bulanık bir görüntü bıraktıysada söylemiş oldukları çok doğru ve bence ülkemizde de kısa sürede uygulanması ile ilgili çalışmalar başlatılmalı. Özel sektör bu uygulama ile çok aradığı kalifiye eleman sıkıntısını giderebilir. Çalışanlar 10 yıl değilde 5 yıl aralıklarla eğitime tabi tutulursa proje daha verimli olabilir.
    Cevapla