Troyka'nın yaptırımı Portekiz'de krizi büyüttü

Portekiz'de Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'nın ekonomik krize karşı ''ulusal birlik'' çağrısına baştan beri karşı çıkan ancak diyaloğu deneyeceğini açıklayan ana muhalefetteki PS, hükümet kurma müzakerelerini terketti.

Troyka'nın yaptırımı Portekiz'de krizi büyüttü
Troyka'nın yaptırımı Portekiz'de krizi büyüttü
GİRİŞ 20.07.2013 15:20 GÜNCELLEME 20.07.2013 15:20

Portekiz'de Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'nın ekonomik krize karşı ''ulusal birlik'' çağrısına baştan beri karşı çıkan ancak diyaloğu deneyeceğini açıklayan ana muhalefetteki PS, hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve Sosyal Demokrat Merkez/Halk Partisi (CSD/PP) ile sürdürdüğü 8 günlük müzakereleri terk etti.

PS'nin hükümete girmek istememesindeki temel etken, 2011 yılında alınan yaklaşık 79 milyar avroluk dış finans yardımı sonrasında Troyka'nın (Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) Portekiz hükümetine zorunlu kıldığı kemer sıkma politikalarına ilişkin yaptırımlar oldu.

PS lideri Antonio Jose Seguro, ''Daha fazla kesinti olmaması, daha fazla kamu çalışanının işten çıkarılmaması, restoranlarda vergilerin düşürülmesi ve istihdam için acil bir ulusal program uygulanması için mücadele ettik. Ancak iktidardaki koalisyon partileri kemer sıkma politikarından vazgeçmiyorlar. Bu yüzden denememize rağmen bir anlaşma sağlanmasını imkansız hale getirdiler'' dedi.

Mevcut durumda sağ görüşlü koalisyon hükümeti ile yoluna devam edecek olan Portekiz'de, muhalefetteki PS'nin baskısı artarken, ülke basınında yayımlanan anket sonuçlarında olası bir erken seçimi sosyalistlerin kazanacağı belirtildi.

Bu arada geçtiğimiz perşembe günü Portekiz meclisinde, muhalefetteki Yeşiller tarafından verilen ve diğer muhalefet partileri PS, Komünist Parti ile Sol Bloğu'nun da destek verdiği hükümeti düşürmeye yönelik güvensizlik önergesi reddedilmişti. PSD-CSD/PP hükümeti iki yılda 5. kez güvenoyu almayı başarsa da hükümetin geleceğiyle ilgili belirsizlikler devam ediyor.

Siyasi krizden dolayı Lizbon'a yapacağı ziyareti erteleyen Troyka teknik heyetinin ise ağustos ayı sonunda Portekiz'e gitmesi öngörülüyor.

KAYNAK: AA