ABD ile S&P arasında maniplasyon davası

ABD mahkemesi, ABD hükümetinin, Standard & Poor's'un (S&P) kredi derecelendirmelerini bilerek şişirdiği iddialarına ilişkin açtığı 5 milyar dolarlık tazminat davasını sürdürebileceğini belirtti.

ABD ile S&P arasında maniplasyon davası
ABD ile S&P arasında maniplasyon davası
GİRİŞ 18.07.2013 14:14 GÜNCELLEME 18.07.2013 14:14

ABD bölge mahkemesi (US Court Central District of California Southern Division), S&P'nin daha önce konut kredilerine dayalı riskli tahvillere iyi notlar vererek piyasayı yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle açılan davaya ilişkin itirazını reddetti.

AA muhabirinin edindiği hakim David O.Carter imzalı mahkeme kararında, ABD hükümetinin S&P'nin karını artırmak için reyting derecelendirmelerini manipüle ettiği yönündeki iddialara ilişkin hak arayışını sürdürebileceğini ifade belirtti.

Carter, mahkeme kararında, "Hükümetin şikayetindeki ayrıntılı iddialara göre, ticari/iş mevzuları baştan sona bütün reyting sürecini efekte ettiği için şirketin kredi ratingleri, temsil ettikleri kredibilitenin nesnel bir değerlendirmesini hiçbir seklide temsil etmemiştir. Mahkeme, hükümetin yolsuzluk iddialarını destekleyecek şekilde savunduğunu düşünmektedir" ifadelerini kullandı.

"Reytingler bağımsız"

Konuya ilişkin AA muhabirine cevaben S&P'den şu açıklama yapıldı:

"Davanın bu aşamasındaki bilgi toplama süreci kapsamında, hakim konuyla ilgili tüm iddiaları kabul etmek durumunda olduğu için mahkemenin bu noktadaki kararı, davanın esası hakkında değildir. S&P'nin reytingleri her zaman bağımsızdır. İlgili davanın, Amerikan Adalet Bakanlığı'nın iddialarındaki haksızlığı ortaya koyabilmemize fırsat tanıyacağı kanaatindeyiz."

S&P, ABD hükümetinin kuruluşun bağlı bulunduğu ana şirket olan McGraw-Hill aleyhine açılan davaya ilişkin olarak daha önce AA muhabirine, ''Kredi reytinglerinin daha düşük olması gerektiğini bildiğimiz halde kasten reytingleri yüksek tuttuğumuz iddiaları doğru değil. Asılsız ve hukuki gerekçeden uzak. S&P kendisini bu asılsız iddialar karşısında güçlü bir şekilde savunacaktır'' ifadelerini kullanmıştı.

Bu yılın başında Los Angeles'ta açılan davada, S&P'ye bankalardan daha çok iş alabilmek için konut kredileriyle bağlantılı varlıklara yüksek not verdiği suçlaması yöneltilmişti.

ABD hükümetinin iddiasına göre, kriz öncesi bazı S&P yöneticileri bir takım yatırımların notunu düşürmenin müşterileri kızdırabileceği ve işlerin rakiplere gidebileceği endişesi taşıyordu.

Davada S&P analistlerinin piyasadaki sorunların farkında olduğunu gösterdiği iddia edilen bazı e -mailler de kanıt olarak yer almıştı.

Buna göre 2007'de iki S&P çalışanının mesajlaşmasında, "Herşeyi notluyoruz. Her türlü anlaşmaya not veriyoruz. Anlaşmanın inekler tarafından düzenlenmiş olmasının bile önemi yok" ifadelerinin yer aldığı iddia ediliyordu.

ABD Başsavcısı Eric Holder daha önce soruşturmanın 2009'da başladığını, S&P'nin 2011'de ABD'nin notunu düşürmesiyle ilgisi olmadığını belirterek bu davada S&P'den 5 milyar doların üzerinde tazminat almaya çalışacaklarını açıklamıştı.

KAYNAK: AA