Piyasaların merakla beklediği o açıklamalar

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bugün TSİ 17:00'da ABD Kongresi'nde yapacağı sunumun metni yayınladı. İşte metinde öne çıkan ifadeler ve verdiği mesajlar:

Piyasaların merakla beklediği o açıklamalar
Piyasaların merakla beklediği o açıklamalar
GİRİŞ 17.07.2013 17:18 GÜNCELLEME 17.07.2013 17:39

1) NE DEDİ?: "Sıkı mali politikanın ekonomik büyümeyi gelecek birkaç çeyrekte şu an beklediğimizden daha fazla sınırlama riskleri devam ediyor. Borçlanma tavanı gibi diğer mali politika konuları ile ilgili tartışmaların iyileşmeye zarar verecek bir duruma gelme riski de bulunuyor. Daha genel bir ifadeyle, iyileşme hala ılımlı bir şekilde devam ediyorken ekonomi, global ekonomik büyümenin şu an beklenenden daha yavaş olabileceği ihtimali de dahil beklenmedik şoklara karşı kırılgan."

2 ) NE DEMEK İSTEDİ?: Burada aşağı yönlü risklere fazla odaklanılmış. Bu durum dikkat çekici çünkü Fed Haziran ayındaki politika açıklamasında ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerin azaldığını belirtmişti. Son açıklama gevşek para politikasına dönük hafif "güvercin" ifadeler olarak değerlendirilebilir.

2) NE DEDİ?: "Şunu vurgulamak istiyorum; varlık alımlarının ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olması önceden belirlenmiş bir rotası olduğu anlamına gelmemeli. Bir yandan bakıldığında; ekonomik koşullar beklenenden hızlı bir şekilde iyileşirse ve enflasyon hedefimize doğru yükselmeye başlarsa tahvil alımlarının hızı planladığımızdan daha hızlı bir şekilde düşürülebilir. Diğer yandan ise istihdam piyasasının koşulları bizi memnun etmez ve enflasyon yüzde 2 hedefine doğru yükselmeye başlamazsa tahvil alımlarının mevcut hızı daha uzun bir süre muhafaza edilebilir"

NE DEMEK İSTEDİ?: Bernanke, tahvil alımlarının görünümü hakkında tarafsız olmaya çalıştı. Ancak Bernanke, Fed yetkililerini tahvil alımlarını mevcut büyüklükte muhafaza etmeye ikna etmek için daha fazla zaman harcadı ki bu da merkez bankası başkanının genişleme yanlısı eğilimlerinden biriydi.

3) NE DEDİ?: "İşsizlik oranındaki gerileme, istihdam artışından çok işgücündeki döngüsel etkilerden kaynaklanırsa komitenin, federal fon oranlarının yükseltilmesi için işsizliğin yüzde 6.5'e gerilemiş olması yeterli bir sebep olmaz. Benzer şekilde enflasyonun uzun vadeli hedefimizin altında kalması durumunda federal fon oranlarının da yükseltilme ihtimali düşer"

NE DEMEK İSTEDİ?: Fed, işsizlik oranı yüzde 6.5'e geriledikten sonra da federal fon oranlarını yükseltmeyecek. Bernanke'nin önceki açıklamaları da düşünüldüğünde Fed'in, işsizlik yüzde 6.5'e geriledikten sonra da kısa vadeli faiz oranlarını yükseltmeyeceğini söylemek mümkün. Öyle görünüyor ki işsizlikte belirlenen yüzde 6.5'lik hedef, Fed üyeleri arasında önemini giderek yitiriyor.

4) NE DEDİ?: "Fed, düşük enflasyonun ekonomik performans açısından risk oluşturduğunun kesinlikle farkında, sermaye yatırımlarının reel maliyeti yükselebilir. Sonuç olarak bu durumu yakından takip etmeye devam edecek ve enflasyonun yüzde 2'lik hedefimize doğru yükselmesi için gereken adımları atacağız"

NE DEMEK İSTEDİ?: Bu konuda önemli bir değişim yok. Bernanke, Haziran ayındaki basın toplantısında enflasyonun 'geçici faktörlerden' etkilendiğini söylemişti. Bugün de düşük enflasyonun zararlı etkilerine vurgu yapması, genişleme yanlısı para politikalarının süreceği fikrini biraz daha güçlendirdi.

KAYNAK: WALL STREET JOURNAL