İsrail Merkez Bankası yeni başkanını arıyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Merkez Bankası başkanlığı için isim arayışı sürüyor.

İsrail Merkez Bankası yeni başkanını arıyor
İsrail Merkez Bankası yeni başkanını arıyor
GİRİŞ 11.06.2013 13:30 GÜNCELLEME 11.06.2013 13:30

Hükümetin görev süresini uzatma isteğini yaşlılık ve emeklilik nedeniyle reddeden dünyaca tanınmış 80 yaşındaki İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fisher' dan boşalacak Merkez Bankası başkanlık koltuğuna yeni isim aranıyor.

İsrail Merkez bankasını yönetecek yeni başkan için kulislerde en çok öne çıkan isim ise 2011 yılından beri İsrail Merkez Bankası Başkan yardımcılığı görevini yürüten Dr. Karnit Flug.

Fisher, “Flug'ın yeteneklerinin bu koltuğu dolduracağı konusunda güvenim sonsuz” diyerek Flug'ın yeni Merkez Bankası başkanı olmasına yeşil ışık yaktı. Colombia Üniversitesi mezunu, daha önce Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararsı Kalkınma Bankası'nda görev yapan, akademik kökenli Flug, bu göreve getirilirse İsrail tarihinde ilk kadın Merkez Bankası başkanı unvanını alacak.

Öte yandan, Merkez Bankası'na, İsrail para birimi "Şekel"in dolar karşısında güçlü olmasının ihracata olumsuz etki yaptığı gerekçesiyle iş dünyasından tepkiler artıyor.

Merkez Bankası'nın, mali açığı kapatmak için 2014 ve 2015 yılında hükümete vergileri arttırmanın kaçınılmaz olduğu yönündeki tavsiyesi ise İsrail halkı tarafından eleştiriliyor.

78.5 milyar dolar döviz rezervine sahip İsrail Merkez Bankası'nın 1992 yılından beri altın rezervi bulunmuyor.

KAYNAK: AA